Ας μιλήσουν και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ΕΥΡΩ-εκλογών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ας μιλήσουν και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ΕΥΡΩ-εκλογών..

"κάποιοι έρχονται για 5 χρόνια στο Κοινοβούλιο, πληρώνονται αδρά και δεν συμμετέχουν ούτε καν στις επιτροπές, όπου γίνεται η βασική νομοθετική εργασία!"


Μπορεί για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές να περιορίζονται ανάμεσα στο "σκάνδαλο του Βατοπεδίου",την υπόθεση Siemens,-εσχάτως- τον κ.Καραβέλα και τις κοκορομαχίες ή καλύτερα τις...παπαγαλομαχίες μεταξύ πολιτικών άσχετων με τις ευρωεκλογές και τις λίστες των ευρωψηφοδελτίων, στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως το θέμα "Ευρωεκλογές" αντιμετωπίζεται στη σωστή του διάσταση.Ως εκλογές δηλαδή όπου θα αναμετρηθούν οι μεγάλοι Ευρωπαικοί πολιτικοί συνδυασμοί δηλαδή το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα,οι Σοσιαλδημοκράτες,οι Φιλελεύθεροι κλπ...
H Ντόιτσε Βέλλε πραγματοποίησε το δικό της "ντιμπέητ" συνομιλώντας με τους ηγέτες των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίοι και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την "αυριανή Ευρώπη".


.
.Διαβάστε τα σημαντικότερα κομμάτια του πολύ ενδιαφέροντος ρεπορτάζ αμέσως παρακάτω:





*Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση, αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δηλώνει ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Κεντροδεξιάς, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιόζεφ Ντολ . «Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτική δέσμευση των 27 κρατών - μελών, αλλά και σταθερή νομισματική πολιτική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τις πρώτες οδηγίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τώρα χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν από τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η οικονομική κρίση. Ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους ψηφοφόρους σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. Μία εξήγηση από τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα:«Έχουμε μεγάλη ιστορική εμπειρία και ξέρουμε ότι μία κοινωνική κρίση δεν οδηγεί πάντα προς τα αριστερά. Μερικές φορές μας πηγαίνει πολύ δεξιά και δυστυχώς μία τέτοια ευκαιρία είχε εκμεταλλευθεί και ο φασισμός. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι σοσιαλδημοκράτες είναι να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμά τους.
Πρέπει να διεκδικήσουμε την κοινωνική Ευρώπη, αλλά πρέπει και να πείσουμε ότι μόνον εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές»

*Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να πείσουν για την κοινωνική Ευρώπη

Ο Χάνες Σβόμποντα υποστηρίζει ότι, οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να αναδείξουν ένα ακόμα ισχυρό χαρτί τους, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.«Δεν φτάνει μία εκλογική αναμέτρηση κάθε πέντε χρόνια. Πρέπει να εντείνουμε τη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, να προτείνουμε ακόμη και δημοψηφίσματα. Να επιδιώξουμε μία συμμετοχή του πολίτη που δεν μπλοκάρει, αλλά αντιθέτως γίνεται καταλύτης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις»
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Κεντροδεξιάς Γιόζεφ Ντολ υποστηρίζει πάντως ότι η παράταξή του και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν έναν κοινό αντίπαλο στις ευρωεκλογές:«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να κερδίσουν από την αβεβαιότητα της κρίσης. Τί κάνουν σήμερα όλοι αυτοί για την Ευρώπη;
Έρχονται για 5 χρόνια στο Κοινοβούλιο, πληρώνονται αδρά και δεν συμμετέχουν ούτε καν στις επιτροπές, όπου γίνεται η βασική νομοθετική εργασία
».



*Δεν φταίει η φιλελεύθερη οικονομία για την κρίση, λένε οι φιλελεύθεροι

Σε άνοδο των ποσοστών του ελπίζει και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ντέϊβιντ Γουώτσον. Πιστεύει ότι μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν συγκινούνται ούτε από τα μεγάλα κόμματα, ούτε από τις μεγάλες υποσχέσεις...

Και απορρίπτει κατηγορηματικά το στερεότυπο ότι η φιλελεύθερη οικονομία ευθύνεται για την οικονομική κρίση«Αν διαβάσετε τον ΄Ανταμ Σμιθ, τον Τζων Στιούαρτ ή οποιονδήποτε άλλον από τους κλασσικούς του φιλελευθερισμού θα δείτε: ο φιλελευθερισμός πάντα έλεγε ότι η αγορά είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά έλεγε επίσης ότι η αγορά μπορεί και να αποτύχει.

Και τότε χρειάζεται κρατική παρέμβαση, για την παραγωγή των κοινωνικών ή περιβαλλοντικών αγαθών, τα οποία η αγορά δεν μπορεί ή δεν θέλει να παραγάγει...»


Bookmark and Share