Cern: 10 εκατομμύρια "μίνι big bang" σε μία εβδομάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Cern: 10 εκατομμύρια "μίνι big bang" σε μία εβδομάδα..

Μετά από απανωτές αναβολές και τεχνικά προβλήματα, τη Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010, επαναλειτούργησε τελικά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του CΕRΝ.
Την τελευταία περίοδο λειτουργίας του - το Νοέμβριο του 2009- ο επιταχυντής είχε πετύχει ρεκόρ τροφοδότησης ενέργειας τα 2,36 teV (τερα-ηλεκτρονιοβόλτ), αλλά αυτή τη φορά οι στόχοι είναι...ακόμη μεγαλύτεροι: για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2011 αν δεν παρουσιαστεί κάποιο νέο πρόβλημα, θα λειτουργήσει σταδιακά, με ενέργεια σύγκρουσης των πρωτονίων στα 7 teV!!
10 εκατομμύρια μίνι "Μπιγκ Μπανγκ"!
Οπως ανακοίνωσαν οι φυσικοί του ευρωπαϊκού κέντρου πυρηνικών ερευνών, ο επιταχυντής έχει ήδη δημιουργήσει 10 εκατομμύρια μίνι "Μπιγκ Μπανγκ" μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του σε υψηλό ενεργειακό επίπεδο ! Χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, ο επιταχυντής παράγει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ενέργειας δημιουργώντας τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ο αριθμός των συγκρούσεως σωματιδίων έχει φτάσει τις 100 ανά δευτερόλεπτο ενώ σταδιακά τους επόμενους μηνες θα αυξάνεται η ενέργεια των συγκρούσεων με στόχο να προσεγγίσει κάποια στιγμή τη στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος!

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος στόχος των συγκρούσεων, θα πρέπει να γίνονται από 40 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο (!!) ενώ υπολογίζεται ότι θα απελευθερωθούν μετά το 2012 περίπου 300 τρισεκατομμύρια πρωτόνια. Από το 2013 ο στόχος είναι οι συγκρούσεις να γίνονται με διπλάσια ενέργεια που θα φτάνει τα 14 TeV!

Σε 5 τουλάχιστον χρόνια τα πρώτα συμπεράσματα

Ο όγκος των δεδομένων που συγκεντρώνονται είναι πολύ μεγάλος και η ανάλυσή του από τους επιστήμονες μπορεί να διαρκέσει περισσότερα από 5 χρόνια πριν καταφέρουν να βγάλουν τα πρώτα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι, τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για να την ανακάλυψη της αρχής του σύμπαντος.

Τι "ψάχνουν" οι επιστήμονες μέσω του CERN

Από τη μελέτη των δεδομένων οι ερευνητές του CERN φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Τα μυστικά της σκοτεινής ύλης (που κατά μία εκδοχή αποτελεί το 25% του σύμπαντος), αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα όπως "γιατί η ύλη απέκτησε μάζα;", "ισχύει η θεωρία των χροδών;", "υπάρχουν άλλες διαστάσεις και παράλληλα σύμπαντα;", είναι μερικοί από τους στόχους τους.

Οι πιο "αισιόδοξοι" φυσικοί ευελπιστούν μετά την ολοκλήρωση του πειράματος στο CERN, να γίνει εφικτή η ενοποίηση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας (Einstein) με την κβαντική θεωρία. Να υπενθυμίσουμε ότι στο όλο εγχείρημα συμμετέχει και ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πηγή pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share