Τα πετρέλαια του Αιγαίου στην ατζέντα Ερντογάν-Παπανδρέου; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τα πετρέλαια του Αιγαίου στην ατζέντα Ερντογάν-Παπανδρέου;

Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται ήδη υπό σύσταση αμερικανικό κονσόρτσιουμ με την συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών για την κατασκευή 17 μονάδων άντλησης πετρελαίου.

Μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης αναμένεται να δοκιμαστεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έρχεται στην Αθήνα την Παρασκευή .
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα...
συνοδεύεται από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, που θα συμμετάσχουν στην 1η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα ανακοινώσουν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Η σύσταση αυτού του συμβουλίου αναβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός νέου ξεκινήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν σήμερα στο Greece Salonika προετοιμάζεται η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου και από τις δύο χώρες, οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί, και είναι έτοιμο το σχήμα που θα αναλάβει το έργο.Έτσι, η εκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου, θα γίνει από αμερικανικό κονσόρτσιουμ με την συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη αγοραστεί 17 νέες θαλάσσιες μονάδες άντλησης πετρελαίου.
Η αξία των κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτιμάται σε 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία θα μοιραστούν το 40%, με την εταιρία εκμετάλλευσης να παίρνει το υπόλοιπο.
Δεν είναι τυχαία η αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που διαπιστώνει ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και υποστηρίζει πως η χώρα του δεν αντιμετωπίζει πλέον την Ελλάδα ως απειλή.
Ο Τούρκος καθηγητής σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πάντα από την Άγκυρα ως σημαντικός στρατηγικός εταίρος. «Από την Αλβανία έως την Αρμενία υπάρχει χώρος για την συνεργασία με την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Ενώ επί τριάντα και πλέον χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να περιορίσει την Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων και προχωρούσε σε συμμαχίες με κράτη και -περισσότερο- χρησιμοποιούσε το μουσουλμανικό στοιχείο, όπως στην Αλβανία, στην Βοσνία κτλ. για να περιορίσει την Ελλάδα, αυτό άλλαξε τώρα εντελώς».
«Αυτό που έχει σημασία για την Τουρκία είναι η σταθερότητα της περιοχής. Υπάρχει πλέον ένα κοινό όραμα (με την Ελλάδα) στα Βαλκάνια», λέει ο Ακγκιούν. «Ο στόχος δεν είναι ο περιορισμός της Ελλάδας, αλλά αντίθετα η συνεργασία με την Ελλάδα για να λυθούν τα προβλήματα».
Bookmark and Share