Συλλαμβάνονται για να ..αφεθούν ελεύθεροι! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Συλλαμβάνονται για να ..αφεθούν ελεύθεροι!

Τον έντονο προβληματισμό των αστυνομικών έχει προκαλέσει η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, του γνωστού πλέον ως «νόμου Καστανίδη», καθώς, όπως λένε, συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς, οι οποίοι δεν προφυλακίζονται, με αποτέλεσμα να πηγαίνει χαμένη δουλειά μηνών.

Διαρρήκτες με σωρεία «χτυπημάτων», που έχουν σπείρει τον πανικό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, κρίνονται μη προφυλακιστέοι, ενώ ανάλογη «τύχη» έχουν και...και οι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων. Κι όλα αυτά, σε μία περίοδο που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση και οι πολίτες ζητούν αύξηση των μέτρων για να αισθανθούν ασφαλείς.
Δικηγόροι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο νέος νόμος προβλέπει να μην προφυλακίζονται κατηγορούμενοι οι οποίοι βαρύνονται με κακουργήματα που επισύρουν ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα χρόνια. Οπως επισημαίνουν, για να κριθεί προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος, υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις, όπως το να έχει δύο αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδή αδικήματα ή να είναι ύποπτος φυγής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανώλης Λαμτζίδης, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος έγινε με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, καθώς θα υπάρχει μέτρο στις προφυλακίσεις. «Στην αντίθετη περίπτωση, θα γέμιζαν οι φυλακές με προσωρινά κρατουμένους και δε θα υπήρχε χώρος για όσους έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα», προσθέτει ο ίδιος.
Διαρρήκτες
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα οι αστυνομικοί είδαν εμβρόντητοι να κρίνεται μη προφυλακιστέος ένας 23χρονος Αλβανός «μετρ» των διαρρήξεων, ο οποίος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος σε γειτονιές κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο αλλοδαπός τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε διαπράξει συνολικά 51 διαρρήξεις σε διαμερίσματα και καταστήματα, αφαιρώντας κοσμήματα σημαντικής αξίας και χρηματικά ποσά.
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, ο 23χρονος άντρας «χτυπούσε» κυρίως διαμερίσματα από τα οποία έλειπαν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ δρούσε πάντα μόνος του. «Χρειάζονται μήνες για να εξιχνιάσουμε μια υπόθεση και να συλλάβουμε τους δράστες. Βλέπουμε τον κόπο μας να χάνεται, όταν εισαγγελείς και ανακριτές τους αφήνουν ελεύθερους και είναι φυσικό και οι πολίτες να διαμαρτύρονται», αναφέρει αστυνομικός.
Επίσης, πριν από περίπου δύο μήνες είχαν κριθεί μη προφυλακιστέα και τα τέσσερα μέλη σπείρας διαρρηκτών, όλοι αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν «χτυπήσει» τουλάχιστον 100 διαμερίσματα σε Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Πεύκα, αλλά και σε γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι δράστες κυριολεκτικά «έγδυναν» τα θύματά τους, αρπάζοντας από χρήματα, κοσμήματα και ρούχα μέχρι και τα αυτοκίνητά τους. «Υπάρχει φόβος, ειδικά όταν πρόκειται για αλλοδαπούς, να εξαφανιστούν και να τους εντοπίσουμε μόνον εάν τύχει και τους ξανασυλλάβουμε», εξηγεί αξιωματικός.

Κατηγορούμενοι για ασέλγεια
Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και όταν έγινε γνωστό ότι μη προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δράστες σε δύο υποθέσεις ασέλγειας με θύματα ανήλικα αγοράκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 28χρονο, ο οποίος «έπεσε» πρόσφατα στα χέρια των αστυνομικών, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, είχε δημιουργήσει προφίλ - «παγίδες» στο διαδίκτυο, αναζητώντας νεαρά αγόρια από 10 έως 14 ετών, με σκοπό να τα αποπλανήσει. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και το φίλο - συνεργό του, ένα 46χρονο σεκιουριτά, με τον οποίο κατηγορούνται ότι ασελγούσαν σε βάρος ενός 11χρονου παιδιού. Μάλιστα, ένας 12χρονος είχε καταγγείλει ότι του είχαν στείλει φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο, προτρέποντάς τον να... συμμετάσχει και ο ίδιος σε παρόμοιες πράξεις με ενήλικες να ασελγούν σε βάρος του.
Μη προφυλακιστέος είχε κριθεί και ο 37χρονος που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε ασελγήσει ή είχε προβεί ακόμη και σε σεξουαλικές πράξεις με τουλάχιστον 16 παιδιά την τελευταία δεκαετία. Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε ότι εντόπιζε τα θύματα του σε παιδικές χαρές, καφετερίες, αλλά και στο διαδίκτυο, ενώ περιέγραψε στους αστυνομικούς όλες τις «συναντήσεις» που είχε με ανήλικα αγόρια, δίνοντας λεπτομέρειες που τα παιδιά προσπαθούσαν να ξεχάσουν. Σύμφωνα με αξιωματικούς, ο δράστης αναφέρθηκε στις σεξουαλικές προτιμήσεις του, επισημαίνοντας ότι στα δίχτυα του βρέθηκαν παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών, ελληνικής, πακιστανικής και αλβανικής καταγωγής.
Ρεπορτάζ της κ.Κ.Αγοραστού
Πηγή Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share