Αμφίρροπη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Αμφίρροπη μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις

Μάχη, που όμως θεωρείται πως ίσως έχει ήδη κριθεί, δίνουν για το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων οι συνδικαλιστές με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο με την τρόικα.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το επικαιροποιημένο μνημόνιο της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο..την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα έχει τον ‘’τελευταίο λόγο’’.
Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, αφήνοντας έτσι μεγάλα περιθώρια για εργοδοτική αυθαιρεσία. Το θέμα - που είναι και το μοναδικό από τις εργασιακές αλλαγές που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που παραμένει, προς το παρόν, ανοιχτό - συζήτησαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας και τη ΓΣΕΕ χθες η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στη συνάντηση με την τρόικα διατυπώθηκε η θέση, ότι η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι από επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες εκφράστηκε προβληματισμός, με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς εργασίας.
Για το θέμα θα υπάρξει υπουργική απόφαση, μετά από συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα, μέσα στο Νοέμβριο.
Με υπουργικές αποφάσεις πριν από την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το Νοέμβριο – όπως δεσμεύτηκε η υπουργός στην τρόικα - θα ρυθμιστούν και άλλες επώδυνες εργασιακές αλλαγές που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, όπως η μείωση των υπερωριακών αποδοχών, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας, αλλά και η αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες .
Επιπλέον, το υπουργείο ενημέρωσε χθες την τρόικα ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την διαιτησία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης του και θα έχει υπογραφεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share