Ακύρωσε η ΕΤΕ τη συμμετοχή της στο roadshow του Λονδίνου! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ακύρωσε η ΕΤΕ τη συμμετοχή της στο roadshow του Λονδίνου!

Σαν βόμβα έσκασε στο Λονδίνο η είδηση της Εθνικής πριν λίγο ότι ακυρώνει όλα τα ραντεβού με τους ξένους οίκους στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης που πραγματοποιεί το Χ.Α. για την παρουσίαση των ελληνικών εταιρειών.

Σημειωτέον ότι η Εθνική είχε προγραμματίσει τις περισσότερες συναντήσεις, αλλά...τα νέα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας για την επιτυχία του εγχειρήματος της αύξησης επέβαλαν τη ματαίωση σε αυτή τη φάση της παρουσίασης των σχεδίων της, στο εν λόγω roadshow.

Αν στη συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 26 εισηγμένες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα φώτα της επικαιρότητας θα έπεφταν πάνω στην Εθνική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα Πέμπτη κορυφαία στελέχη της ΕΤΕ ταξιδεύουν ήδη για τη Νέα Υόρκη και δεν αποκλείουν παρουσιάσεις σε ξένους οίκους στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του roadshow που διοργανώνει η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα.

Πάντως, από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας βρίσκονταν στο Λονδίνο στελέχη της ΕΤΕ, τα οποία και είχαν επαφές με ξένους. Διαχειριστές από τη Cheuvreux και την Merrill Lynch εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και μάλιστα έχουν μπει στη διαδικασία να εκπονήσουν αναλύσεις με όλα τα πιθανά σενάρια ως προς το τι μπορεί να σημαίνει ή πως μπορεί να ερμηνευθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής.

Κατ’ αρχήν αναγνωρίζουν ότι η Εθνική σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πετυχαίνει τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας. Από την άλλη, συντηρούν τα σενάρια haircutting, θεωρώντας ότι το τόσο μεγάλο ποσό που θα συγκεντρώσει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τα 2,8 δισ. αφορούν μελλοντικές απώλειες από ελληνικά ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό την Τετάρτη τα spreads εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, αγγίζοντας τις 980 μονάδες βάσης μέσα στην ημέρα. Οι ξένοι πάντως, αναγνωρίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά θα συνεχιστούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση. Λόγω Εθνικής, οι πιέσεις κρίνονται τεχνητές και συντηρούνται είτε από το short selling, για το οποίο ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Α. Γαβριηλίδης αποσύνδεσε την επαναφορά του από την αμκ της ΕΤΕ, είτε από τις ρευστοποιήσεις για την αποκομιδή ρευστότητας προκειμένου να συμμετάσχουν οι ξένοι και γενικότερα οι επενδυτές στην αύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share