Στο ΣτΕ θα προβληθούν ζητήματα συνταγματικότητας του νόμου για την ιθαγένεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Στο ΣτΕ θα προβληθούν ζητήματα συνταγματικότητας του νόμου για την ιθαγένεια

Την ερχόμενη εβδομάδα ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος στον Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να προτείνει να παραπεμφθεί για...οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του Ν. 3838/2010 που αφορούν την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει Έλληνας πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Αντωνόπουλος θα αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών. Και θα προσθέσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον αυτού ο σύμβουλος Επικρατείας θα εισηγηθεί, ως προς το σκέλος αυτό, να αναβληθεί η συζήτηση της προσφυγής και να γίνει σε άλλη ημερομηνία.
Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης του ίδιου νόμου που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share