Οργή στη Σερβία από το εμπάργκο του Κοσόβου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Οργή στη Σερβία από το εμπάργκο του Κοσόβου

Κύμα οργής και αγανάκτησης έχει προκαλέσει στη Σερβία η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή σερβικών αγαθών και προϊόντων.

Σέρβοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν...
αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και κάνουν λόγο για παράλογη κίνηση, που θέτει σε κίνδυνο το διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας και επιφέρει ζημία στους πολίτες.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν στα μέσα της εβδομάδας που προηγήθηκε η κυβέρνηση του Κοσόβου έλαβε την απόφαση να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από τη Σερβία ως απάντηση στην τελευταία για τη μη αναγνώριση των σφραγίδων του τελωνείου του Κοσόβου, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Αμοιβαιότητα
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κοσόβου αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας, ως απάντηση στην απόφαση της Σερβίας να μπλοκάρει τις εξαγωγές από το Κόσοβο» και διευκρινίζεται πως «η απόφαση είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης προσπάθειας στην επίτευξη λύσης στο θέμα της αναγνώρισης των σφραγίδων του Κοσόβου και του ελεύθερου εμπορίου».

Ο Σέρβος υπουργός, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, επισήμανε ότι η Πρίστινα, με την απόφαση αυτή, που συμβάλει στην αύξηση της δυσπιστίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, με σαφήνεια αποδεικνύει τη στάση της όσον αφορά στο διάλογο που γίνεται με το Βελιγράδι. Ο αξιωματούχος της σερβικής κυβέρνησης υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου δείχνει με τον τρόπο αυτό ότι δεν ενδιαφέρεται να επιλύει τα εκκρεμή της ζητήματα με το διάλογο και το συμβιβασμό, αλλά με απειλές και πολιτικοποίηση ακόμη και πρακτικών θεμάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες στο Κόσοβο.

«Τις συνέπειες θα αισθανθούν όλοι οι πολίτες του Κοσόβου. Αλβανοί και Σέρβοι. Επιπρόσθετα, η απόφαση θα επιδεινώσει την ούτως ή άλλως καταστροφική οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπογκτάνοβιτς. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπίας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το εμπόριο, την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, προϊόντων και κεφαλαίων και ρίχνει σκιά στη διαδικασία των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Ακύρωση
Παράλληλα, έκανε λόγο για μονομερή απόπειρα της Πρίστινας να προδικάσει λύσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται και συμπλήρωσε ότι η απόφαση της Πρίστινας δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα του Βελιγραδίου στην εξεύρεση λύσης όσον αφορά τη διακίνηση αγαθών, ήδη, το Σεπτέμβριο.

«Εχουμε ήδη απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα και υποδείξαμε την απαράδεκτη κίνηση, ζητήσαμε να ακυρωθεί η απόφαση και αναμένουμε σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα να επηρεάσουμε ώστε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου της Σερβίας για το Κόσσοβο, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, εκτίμησε ότι με την απόφαση αυτή αμφισβητούνται οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, όπως και η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας. «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτρέψει την πολυτέλεια να ανεχθεί τέτοια συμπεριφορά», ανέφερε ο κ. Ιβάνοβιτς. Η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να εισάγει ανταποδοτικά μέτρα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με την επιβολή φόρου 10% στα προϊόντα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share