Ας προσγειωθούμε λοιπόν τώρα που η κυβέρνηση υπέκυψε επιτελους στις πιέσεις καθηγητών, ερευνητών, τηλεοπτικών αστέρων και λοιπών συμβούλων της και αποφάσισε να ξεκινήσει τις έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα.
Και πρωτίστως ας ανασκουμπωθούμε και ας περιμένουμε υπομονετικά τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών πριν αυτοανακηρυχθούμε ως η πλουσιότερη χώρα του κόσμου σε... πετρέλαιο και φυσικό αέριο και λύσουμε με τα λόγια το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους μας. Διότι μήνες τώρα, και ενόσω η χώρα βυθίζεται στα λασποηφαίστεια του υπέρογκου χρέους της, οι έρευνες για τα πετρέλαια της Ελλάδας διεξάγονται από τηλεοράσεως όπου πάσης φύσεως ειδήμονες «πετρελαιολόγοι» και φιλοπάτριδες καθηγητές καλλιεργούν νυχθημερόν προσδοκίες σε έναν κόσμο που ψάχνει από κάπου να πιαστεί και κάτι να ελπίζει.
Ετσι φτάσαμε να πιστεύουμε -χωρίς να έχουμε τίποτα χειροπιαστό στα χέρια μας πέρα από τα παρωχημένα στοιχεία παλαιών ερευνών και κάτι «εμπιστευτικούς» χάρτες που ευδοκιμούν στο... Διαδίκτυο- ότι οι Ελληνες είμαστε περιούσιος λαός, καθόμαστε σε μια θάλασσα από δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αλλά οι ξένες δυνάμεις δεν μας αφήνουν να το βγάλουμε γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν. Λίγο έλειψε να μπει και η κυβέρνηση σε αυτό το γαϊτανάκι εντυπώσεων όταν εις εκ των αρμοδίων υπουργών ψέλλισε κάτι περί σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος από τα έσοδα των ερευνών, αλλά γρήγορα κατάλαβε την γκάφα και το «μάζεψε».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν. Σε λιγότερο από τρεις μήνες θα ξεκινήσουν να σουλατσάρουν πέρα δώθε, από το Ιόνιο μέχρι τη Νότια Κρήτη, τα καράβια για τις σεισμικές έρευνες που φιλοδοξούν να εντοπίσουν ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων στη μισή Ελλάδα (το Αιγαίο είναι εκτός, για το φόβο των Τούρκων).
Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν και οι ερευνητικές γεωτρήσεις σε βεβαιωμένα μάλιστα αποθέματα 300 εκατ. βαρελιών. Οπως συνέβη και με τον Πρίνο, δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά θα βοηθήσουν κι αν όλα πάνε καλά, θα προσθέσουν μερικές εκατοντάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας και στα επόμενα 20-30 χρόνια μπορούν να τροφοδοτούν με έσοδα 300 εκατ. δολάρια ετησίως.
Μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα από τις έρευνες και έως ότου μεσολαβήσουν οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για τις πραγματικές έρευνες, ας σοβαρευτούμε όλοι και κυρίως ας μετρήσουμε τα λόγια μας, και όχι τα βαρέλια του πετρελαίου που θα θέλαμε να υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο ότι υπάρχουν.