Φίλιπ Ρέσλερ: Ποιός είναι ο Γερμανοβιετναμέζος που ...«χορεύει» την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Φίλιπ Ρέσλερ: Ποιός είναι ο Γερμανοβιετναμέζος που ...«χορεύει» την Ελλάδα


Στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειπε το Βιετνάμ ήταν ένα ορφανό αγόρι που μεγάλωνε σε ένα ορφανοτροφείο της Σαϊγκόν.

Το 1974, σε ηλικία εννέα μηνών, ένα ζευγάρι καθολικών από το Αμβούργο το υιοθέτησε και το πήρε μαζί του. Για να του δώσουν "ένα καλύτερο μέλλον και να το αναθρέψουν με γερμανικές και χριστιανικές αξίες".
Η οικογένεια Ρέσλερ το βάφτισε...
Φίλιπ και σήμερα μπορεί να το καμαρώνει αντικαγκελάριο της Γερμανίας, υπουργό Οικονομίας και αρχηγό των Φιλελευθέρων.

Η πορεία του Ρέσλερ, ήταν θεαματική, από το ορφανοτροφείο της Σαϊγκόν στην Ιατρική του Αμβούργου, από εκεί στο γερμανικό στρατό, για να καταλήξει αρχηγός των Φιλελευθέρων στην Κάτω Σαξονία.

Ο στρατιωτικός γιατρός Φίλιπ Ρέσλερ, έγινε τη δεκαετία του '90 επικεφαλής της νεολαίας των Καθολικών, και της νεολαίας του Φιλελεύθερου Κόμματος για να βρεθεί στο πλάι του πρώην αρχηγού των Φιλελευθέρων και νυν υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος έπεισε τη Μέρκελ να του δώσει το υπουργείο Υγείας όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Ως υπουργός Υγείας, ο Ρέσλερ επιχείρησε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Προσπάθησε να επιβάλει ενιαία ασφαλιστική εισφορά για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους.
Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και το σχέδιο απέτυχε οικτρά. Η πρώτη μεγάλη αποτυχία του γελαστού Γερμανοασιάτη.


Πριν από μερικούς μήνες ωστόσο, ήρθε η μεγάλη ευκαιρία για τον Ρέσλερ. Τα ποσοστά του κόμματός του κατέρρεαν συνεχώς. Οι Φιλελεύθεροι προχώρησαν σε αλλαγή της ηγεσίας τους, έδιωξαν τον Βεστερβέλε και ανέδειξαν αρχηγό του κόμματος τον Φίλιπ Ρέσλερ.


Ο Φίλιπ Ρέσλερ αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας ως αποτυχημένος, αλλά ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε μια εποχή που η κρίση κορυφωνόταν.
Παράλληλα, ως αρχηγός των Φιλελευθέρων έγινε και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομίας βρήκε την ελληνική κρίση ως ένα καλό πεδίο για να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του.


Και επειδή αρέσκεται στο να εξαγγέλλει μεγαλεπήβολα σχέδια, εξήγγειλε και ένα για την «ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», σχέδιο το οποίο προβλέπει μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν και για την ώρα ελάχιστοι γερμανοί επιχειρηματίες θα έκαναν ένα παρόμοιο βήμα.


Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη στο Βερολίνο και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδιναν καταστροφικά αποτελέσματα για τους Φιλελεύθερους, ο Ρέσλερ αποφάσισε να παίξει το χαρτί της ελληνικής χρεοκοπίας.
Ξαφνικά άρχισε να θέτει αυτό το θέμα, γεγονός που εξόργισε όχι μόνον την Μέρκελ, αλλά σχεδόν ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό κόσμο, ενώ έδωσε την ευκαιρία στις αγορές για νέες κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ο Ρέσλερ απέτυχε και εδώ.
Οι ψηφοφόροι του Βερολίνου έδωσαν στους Φιλελεύθερους το εξευτελιστικό ποσοστό 2%.

Ο Ρέσλερ έψαξε μια νέα ευκαιρία για δημοσιότητα.
Και την βρήκε στην επίσκεψή του στην Αθήνα μαζί με 70 γερμανούς επιχειρηματίες...

Π.Βαλασόπουλος
Bookmark and Share