- Επιτόκιο μεγαλύτερο του 6% στα νέα ομόλογα ζητούν οι τράπεζες.
- Tο κρυφό όπλο της Ελλάδας για να πετύχει συμμετοχή 90% στο PSI.
- Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Στόχος παραμένει, η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+, να φτάσει σε ποσοστό άνω του 90%. Όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να φανεί γενναιόδωρο στα αιτήματα των τραπεζών, των ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών, που ζητούν καλύτερο επιτόκιο (μεγαλύτερο του 6%) στα νέα ομόλογα, και διασύνδεσή του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
Αυτό που ζητούν, δηλαδή, οι ιδιώτες, συγκεκριμένα οι τραπεζίτες, είναι: όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνει τις προβλέψεις, τότε να αυξάνεται αντιστοίχως το επιτόκιο των ομολόγων.
Εάν, δηλαδή, το ελληνικό ΑΕΠ, αντί ανάπτυξης 3%, μεγεθυνθεί, τελικά, κατά 3,5%, τότε το επιτόκιο, από 6%, να αυξάνεται σε 6,5%.
Βέβαια, η Ελλάδα θα κάνει πολλά χρόνια ακόμη για να δει τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ανάπτυξη από το 2013
Η Κομισιόν, στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, βλέπει την ελληνική οικονομία να περνά, από το 2013, σε θετικό πρόσημο (0,7%).
Όμως, για ένα ακόμη χρόνο, οι Έλληνες θα ζήσουν με την «παγωνιά» της ύφεσης. Που φέτος θα φτάσει στο 5,5% του ΑΕΠ, και στο 2,8% το 2012.
Εκτός του επιτοκίου, στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, οι ιδιώτες θέτουν, παράλληλα, και όρια στις απώλειες, που θα δεχτούν, στο πλαίσιο του PSI+.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.
Αφού, σε οποιαδήποτε άλλη πίεση που θα έχει τη μορφή υποχρέωσης προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα «πιστωτικό γεγονός». Και τούτο γιατί η συμμετοχή στο PSI+ είναι προαιρετική.
Το μόνο όπλο, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως απειλή η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν συγκεντρώσει ένα ποσοστό, τουλάχιστον, 90%, είναι οι ελληνικές αρχές να μην εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.
Σαν να λέει, δηλαδή, στους ιδιώτες ότι δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα ομόλογο…
Να σημειωθεί ότι το χρέος, στο οποίο θα προχωρήσει το «κούρεμα», ανέρχεται σε 206 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 141 δισ. ευρώ ανήκουν σε ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ελληνικά χέρια.
Με κρατική περιουσία
Από αυτά που ανήκουν σε ελληνικά χαρτοφυλάκια, τα 40 δισ. ευρώ βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες, και τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα οποία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και, γι’ αυτό, θα λάβουν ως ενίσχυση κρατική ακίνητη περιουσία.
Να σημειωθεί ότι, στα 206 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται περίπου 20 δισ. ευρώ, που αφορούν ομόλογα του ΟΣΕ.
Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του PSI+, θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση του δεύτερου Μνημονίου των 130 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση 80 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 60 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των τραπεζών.
Σημαντικές ανάσες
Να σημειωθεί ότι, με την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ο προϋπολογισμός κερδίζει σημαντικές «ανάσες» στο θέμα των δαπανών για τόκους, οι οποίες θα είναι μειωμένες κατά 5 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Δηλαδή, από τα 17,9 δισ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί για το 2012, θα υποχωρήσουν στην περιοχή των 13 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτών των δαπανών, θα αποτυπώνεται στο οριστικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, η σύνταξη του οποίου έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.
Ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Οπότε, θα ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.
Eπιδείνωση του ΑΕΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα καταλήγει σε 8,9%-9% φέτος (19,1-19,6 δισ. ευρώ) εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του ΑΕΠ, που θα φτάσει το 5,5%, στα 218 δισ. ευρώ.
Για το επόμενο έτος προβλέπεται ύφεση 2,8%, και ΑΕΠ 212,6 δισ. ευρώ.
Η ανεργία εκτιμάται από 15,4% φέτος, να αυξηθεί στο 17% του χρόνου.
Η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7%, σε 2% αντίστοιχα.
Η Κομισιόν βλέπει την ανεργία να εκτοξεύεται στο 18,8%, το 2012.
Πάντως, ο δείκτης ανεργίας τον Αύγουστο δείχνει, ήδη, το 18,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Σημαντική εξασθένιση αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός: από 2,8% φέτος, θα περιοριστεί στο 0,6% το 2012..
Μ.Χριστοδούλου