UBS: Εάν διαλυθεί το ευρώ αγοράστε χρυσό, κονσέρβες και ένα όπλο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

UBS: Εάν διαλυθεί το ευρώ αγοράστε χρυσό, κονσέρβες και ένα όπλο!

Τι να αγοράσετε εάν διαλυθεί το ευρώ; Χρυσό, τρόφιμα σε κονσέρβες και ένα όπλο, είναι η συμβουλή της UBS προς τους πελάτες της..



Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να υπολογίσει τις συνέπειες της διάσπασης της Ευρωζώνης, όταν...ακόμα το σενάριο αυτό φάνταζε αδιανόητο. Σήμερα, που η Ευρωζώνη παραδέχεται επίσημα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, και ολόκληρος ο πλανήτης επιχειρεί να προετοιμαστεί για το χειρότερο, η UBS επιστρέφει με μία νέα έκθεση, στην οποία ο συντάκτης της, Larry Hatheway, παραδέχεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του ευρώ ήταν συντηρητικές.
Τότε, είχε υπολογίσει ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα κόστιζε από το 20% έως το 40% του ΑΕΠ της.
Τώρα, η UBS προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές. Και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό με «ανόητες ιδέες».
Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή, αυτό δεν σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι η διάλυσή της. Αντίθετα, αυτό που ήταν «χαλασμένο» θα πρέπει να φτιαχτεί, λέει η UBS.
Όπως επίσης, τονίζει ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Με την επιστροφή στη δραχμή, το δημόσιο χρέος θα μεταφραζόταν στο νέο εθνικό νόμισμα, όμως, τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς ξένα πιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να αποπληρωθούν στο αρχικό τους νόμισμα.Με δεδομένο ότιη νέα δραχμή θα υποτιμηθεί σημαντικά (κατά 58% υπολογίζει η Nomura), αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τεράστιες χρεοκοπίες.
Τραπεζικός και μη τραπεζικός τομέας θα κατέρρεαν, οι πιστώσεις θα εξαφανίζονταν και η οικονομία θα έπεφτε σε depression. Η πτώση της δραχμής θα έφερνε εκτίναξη του πληθωρισμού και περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης. Όλα αυτά δεν αντισταθμίζονται μονάχα από μια ήπια αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, η UBS προειδοποιεί ότι όσοι πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να αποτελέσει ένα μεμονωμένο γεγονός, κάνουν λάθος. «Μόλις μια χώρα φύγει από την Ευρωζώνη, οι κάτοικοι των άλλων χωρών που κινδυνεύουν θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα τους θα είναι η επόμενη που θα ακολουθήσει. Η λογική υπαγορεύει ότι θα στείλουν τον πλούτο τους στο εξωτερικό, προκαλώντας τραπεζικό πανικό, που θα φέρει την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού τους κλάδου και της οικονομίας τους», εξηγεί.
Όσο για εκείνους που επιχειρούν να προετοιμαστούν για τη διάσπαση του ευρώ (τράπεζες, επιχειρήσεις, οίκοι εκκαθάρισης, ακόμα και κράτη), η UBS εξηγεί ότι απλά αυταπατώνται. Κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. «Πρόκειται για φαντασία. Είναι σαν να ζητάμε από τον Γουέλινγκτον να υποβάλει σε stress test το στρατό του απέναντι στο σενάριο που θέλει τον Ναπολέοντα να έχει B-52 στο Βατερλό. Δεν χαράσσεις νέες θέσεις για τα στρατεύματα, οπισθοχωρείς όσο πιο γρήγορα μπορείς στην άλλη πλευρά της Μάγχης, εάν όχι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», τονίζει ο οίκος.
Ποιες θα ήταν, λοιπόν, οι καλύτερες επενδύσεις στο ενδεχόμενο της διάσπασης του ευρώ;
«Υποθέτω ότι θα υπήρχαν κάποιες επενδύσεις που θα άξιζαν να εξεταστούν. Τα πολύτιμα μέταλλα για παράδειγμα. Όμως, και άλλα μέταλλα θα αποτελούσαν σοφές επενδύσεις, επίσης. Ανάμεσα σε αυτά, οι κονσέρβες τροφίμων και τα όπλα μικρού διαμετρήματος», καταλήγει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share