Διεθνή και εγχώρια ...παπαγαλάκια διαδίδουν "αποτυχία του PSI" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Διεθνή και εγχώρια ...παπαγαλάκια διαδίδουν "αποτυχία του PSI"


Στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως έχουμε επισημάνει κρίνεται ως το σημαντικότερο “στοίχημα” για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο για τη νέα χρονιά, 2012, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι στις εν λόγω διαπραγματεύσεις βρίσκεται το...
κλειδί για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το ευρώ, αφού με την ολοκλήρωση της συμφωνίας (ειδικά αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι σε ποσοστό περίπου 65 με 70% ή και ακόμη μεγαλύτερο) θα έχει μπει η βάση για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από τον εφιάλτη που βιώνει τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικά το 2011.
Πέραν του ελληνικού ζητήματος και της ειδησεογραφίας με το “κούρεμα” (PSI+), τους επενδυτές, φυσικά, θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπου όπως ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να έχουμε στις 9 Ιανουαρίου την πρώτη συνάντηση των Μέρκελ – Σαρκοζύ, όπου και θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την νέα δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Ε.Ε. και ουσιαστικά η Γερμανία.
Πάντως, όσον αφορά το ζήτημα της κρίσης χρέους, καταλυτικό ρόλο αναμένουμε να παίξει τελικά η ΕΚΤ, η οποία κατά τις επόμενες πολύ δύσκολες εβδομάδες (λόγω του μεγάλου ύψους των εκδόσεων κρατικών ομολόγων που υπάρχουν, ειδικά στην Ιταλία) θεωρούμε ότι σχεδόν σίγουρα θα λάβει νέες τολμηρές αποφάσεις, οι οποίες και θα συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης χρέους.


Στο καθιερωμένο πιο χρηματιστηριακό σχόλιο, ως μη γενόμενη θεωρείται η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, λόγω του τραγικά χαμηλού τζίρου, ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι όλο και πιο ενδιαφέρουσες, με την προσοχή να είναι στραμμένη αφενός στη σημαντική “μάχη” των δύο βασικών δεικτών, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, να διασπάσουν τις πολύ σημαντικές αντιστάσεις, όσο και στη συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει σε επιμέρους μετοχές και ειδικά τις τράπεζες η ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Να τονιστεί ότι ταυτόχρονα με την προσπάθεια των δύο βασικών δεικτών να διασπάσουν σημαντικές αντιστάσεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα, παρόμοια «μάχη» δίνουν και συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μη – τραπεζικές μετοχές του FTSE/ASE 20, των οποίων η τεχνική εικόνα παρουσιάζει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (καταβάλλεται προσπάθεια για τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας).


Οι τελευταίες "πληροφορίες" για το κούρεμα του ελληνικού χρέους…..

Με το πλέον επίσημο τρόπο φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες τις οποίες είχαμε αναφέρει πριν από πολλές εβδομάδες, ότι η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ επιδιώκουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους (από αυτό της τάξης του 50%, ονομαστικό), ενώ θυμίζουμε ότι επισήμως πρώτος για το θέμα είχε μιλήσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο Γ. Άκερμαν της Deutsche Bank και του IIF. Μάλιστα, πέρα των πληροφοριών που υπάρχουν στην αγορά για το θέμα, χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

H εφημερίδα ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους, ενώ το ρεπορτάζ είχε τίτλο
«Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες». Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: "Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020".

Πάντως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μερικά σχόλια για το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους:
Αρχικά θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι η ολοκλήρωση του είναι το κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ακολουθήσει.

Επίσης, θεωρούμε βέβαιο ότι τελικά οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με επιτυχία για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, λόγω του ότι το ελληνικό κούρεμα έχει χαρακτηριστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά τη Γερμανία μοναδική περίπτωση. Όπως είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτό, στη σύνοδο κορυφής του προηγούμενου μήνα, επρόκειτο για μια απόφαση σταθμό για να προχωρήσει το ζήτημα, αφού είναι γνωστό ότι ο μεγάλος φόβος των ιδιωτών επενδυτών δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό το ελληνικό “haircut”, όσο το να αποτελέσει το ελληνικό ζήτημα υπόδειγμα για κουρέματα του χρέους σε Ιταλία – Ισπανία κτλ.
Δεύτερον, λόγω του ότι πολύ απλά δε συμφέρει κανέναν (με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα, κερδοσκοπικά, Fund, τα οποία όμως αναμέναμε έχουνε μπει, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο περιθώριο) να μην ολοκληρωθεί το κούρεμα, αφού σε αυτήν την περίπτωση και μεγαλύτερο μη – εθελοντικό κούρεμα θα έχουμε (θα φτάσει περίπου το 80%) και μεγάλη αναστάτωση ενδέχεται να προκληθεί στις αγορές, με τους επενδυτές να το εκλαμβάνουν, σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο για την Ε.Ε. (λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων), την ελληνική άτακτη χρεοκοπία ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός, πολύ σημαντικότερο από ότι πραγματικά είναι (τουλάχιστον στη φάση στην οποία βρίσκεται πλέον το ελληνικό ζήτημα).

Κλείνοντας το σχόλιο μας θα επαναλάβουμε ότι θεωρούμε σχεδόν δεδομένο, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ολοκληρωθεί, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μάλιστα, η εκτίμηση μας είναι ότι τελικά το πραγματικό κούρεμα θα αγγίξει το 65% με 70% (πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει αυτά τα ποσοστά).

Τέλος, πραγματικά πιστεύουμε ότι η φάση από την ολοκλήρωση του κουρέματος μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι η τελευταία, μεγάλη, ταλαιπωρία για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι από κει και πέρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις το αρνητικό κλίμα να αρχίσει να αναστρέφεται και η οικονομία να βρίσκει σιγά – σιγά το δρόμο της επιστροφής σε μια μικρή, βέβαια, ανάκαμψη...
Bookmark and Share