Alpha Bank: "Η Ελλάδα έχει λαμπρό(!) μέλλον" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Alpha Bank: "Η Ελλάδα έχει λαμπρό(!) μέλλον"


"Η Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον" αναφέρει στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτική και δημόσια περιουσία πολλαπλάσιας αξίας από το υψηλό δημόσιο και εξαιρετικά χαμηλό ιδιωτικό της χρέος.
  • Μονίμως αισιόδοξοι οι αναλυτές της Alpha Bank.Ως τώρα πάντως η αιασιοδοξία τους και οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιώνονται.
Διαθέτει επίσης μια δυναμική οικονομία με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, αλλά και οι..
χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που η εξωστρέφειά τους οδήγησε πριν την κρίση σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε τραπεζικά δίκτυα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Οι τομείς αυτοί, αναφέρει το Δελτίο, όχι μόνο δεν απειλούνται ανταγωνιστικά , αλλά ενισχύονται με την ανάπτυξη των χωρών χαμηλού κόστους, όπως η Κίνα που δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των τομέων. Συνεπώς καταλήγει, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε πέραν του ίδιου του φόβου που μας διακατέχει για το μέλλον, δεδομένου του βραχυπρόθεσμου και άναρχα κατανεμημένου κόστους προσαρμογής.


Καιρός να επιστρέψουν οι αποταμιεύσεις


Σε άλλο σημείο, το Δελτίο αναφέρεται στην επαναφορά των αποταμιεύσεων στο τραπεζικό σύστημα που όπως επισημαίνει, είναι τώρα εφικτή και ζήτημα χρόνου, αφού ο κίνδυνος χρεοκοπίας ουσιαστικά παρήλθε, εφόσον, όμως, η κυβέρνηση και η τρόικα προβούν σε ενέργειες και μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και επίσπευσης της ανάκαμψης.


Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επισημαίνει, υπάρχει πράγματι μια σημαντική δύναμη αναπτυξιακού πυρός (65 δισ. ευρώ διέρρευσαν τα δύο τελευταία χρόνια από το τραπεζικό σύστημα) που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης. Στο τελευταίο μπορεί, συν τω χρόνω, να βοηθήσει και ο καθορισμός δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε χαμηλότερο επίπεδο, τώρα που η χώρα μπαίνει σε μία νέα πορεία σταθερότητας και ο κίνδυνος από την κρίση δημοσίου χρέους εξαλείφεται.


Ανάπτυξη


Για την ανάγκη ανάπτυξης, στο Δελτίο σημειώνεται ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες αναπτυξιακού περιεχομένου που εστιάζονται στη σημερινή συγκυρία σε δύο τομείς: Επενδύσεις και χρηματοδότηση. Πρέπει να δημιουργηθεί μια "μαγιά ανάπτυξης". Στις επενδύσεις μπορεί να συνεισφέρει μια κινητοποίηση για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, της δημοπράτησης μεγάλων επενδυτικών έργων (Ελληνικό, ενέργεια,λιμάνια,τουρισμό κ.α.) και της διαπραγμάτευσης για την αξιοποίηση των 14 δισ. ευρώ των Ευρωπαϊκών Ταμείων για έργα υποδομών με την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων να παίζουν καταλυτικό ρόλο...

Bookmark and Share