Στίγκλιτς: Η πολιτική της σκληρής λιτότητας θα αποτύχει - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Στίγκλιτς: Η πολιτική της σκληρής λιτότητας θα αποτύχει


Για ένα νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης της κρίσης προειδοποίησε ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη σκληρή πολιτική λιτότητας κάνει τα πάντα απλά..χειρότερα.


Ο Στίγκλιτς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung αναφερόμενος στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επεσήμανε: «Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη να...
εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα».


Για το σχέδιο ακόμη σκληρότερων μέτρων που προωθείται στις Βρυξέλλες εκτίμησε: «Αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει».

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογράμμισε ότι «χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», εκτιμώντας ότι «οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».

Αναφερόμενος, στη συνεχιζόμενη σκληρή πολιτική λιτότητας συμπλήρωσε ότι «η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα. Ο κ. Στίγκλιτς εκτίμησε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και θεώρησε λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής δανείων προκρίνοντας ως ορθή τη λύση της αναδιάρθρωσης.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί φυσιολογική και θετική τη μετάθεση του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας προς την Κίνα και την Ινδία. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η κρίση έδειξε πως το μοντέλο του καπιταλισμού των χρηματαγορών δεν λειτουργεί. «Ο πλούτος κατανέμεται άνισα. Τα περισσότερα πηγαίνουν στην κορυφή, στη βάση μένουν λίγα. Πρέπει να αναλογιστούμε τι είδους οικονομία θέλουμε», κατέληξε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς.
Bookmark and Share