Συνάντησε μυστικά στην Αθήνα τούς επικεφαλής δύο κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο στόχαστρο του ρώσου ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, μεγάλες ελληνικές τράπεζες καθώς ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είχε... σειρά συναντήσεων τις προηγούμενες ημέρες με επικεφαλής δύο κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι διαδικασίες για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στην τελική ευθεία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν επενδυτικές συνεργασίες και «ενέσεις» κεφαλαιακής ρευστότητας και ο Ριμπολόβλεφ φαίνεται ότι ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία για να «πατήσει πόδι» στην Ελλάδα.
Εξάλλου, η ευρύτερη περιοχή δεν του είναι άγνωστη.
Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 κατέχει ποσοστό σχεδόν 10% της Τράπεζας Κύπρου, μέσω της εταιρείας Odella Resources. Εντούτοις, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν του επέτρεψε να αυξήσει το ποσοστό του στην τράπεζα καθώς δεν είναι τραπεζίτης ή επενδυτικό fund - με αποτέλεσμα να αναζητά πλέον άλλη επένδυση στην περιοχή.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρώσος μεγιστάνας, 100ός πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο και 13ος στη Ρωσία, με προσωπική περιουσία 8 δισ. δολάρια έχει κάνει αρκετές φορές τη διαδρομή Μόσχα - Αθήνα προκειμένου να συνομιλήσει με επικεφαλής μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Οι συναντήσεις γίνονται πάντα με άκρα μυστικότητα, στις συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες συμμετέχουν μόνο επιλεγμένα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών, ενώ τα πρακτικά δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Εξάλλου και στην προσωπική του ζωή ο Ριμπολόβλεφ αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις και την προβολή, ενώ οι συνεντεύξεις που έχει δώσει μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών.
Ωστόσο το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους έλληνες τραπεζίτες είναι γνωστό: πώς, πότε και έναντι ποίου τιμήματος ο ρώσος ολιγάρχης θα αποκτήσει ποσοστό σε μία ή περισσότερες ελληνικές τράπεζες.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το πιο λογικό σενάριο είναι ο Ριμπολόβλεφ, μέσω κάποιας από τις εταιρείες που έχει υπό τον έλεγχο του, να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή λαμβάνοντας μέρος σε κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το ποσοστό της συμμετοχής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, εκτιμάται όμως ότι θα είναι ουσιαστικό, δηλαδή τουλάχιστον 10%. Ενα άλλο σενάριο κάνει λόγο για πώληση κάποιας ή κάποιων από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, στα Βαλκάνια ή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι πιο προχωρημένες φήμες κάνουν λόγο για συμμετοχή του Ρώσου σε περισσότερες από μία τράπεζες, με παράλληλη συγχώνευσή τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα καθώς στα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης που υποχρεούνται να καταθέσουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αναφέρεται το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με κάποιον ξένο επενδυτή, ειδικά αν αυτή γίνει πριν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ποιος είναι.
Το όνομα του ρώσου ολιγάρχη έγινε γνωστό στην Κύπρο - κατ' επέκταση και στην Ελλάδα - στα τέλη του 2010, εκείνος όμως άρχισε να κάνει μπίζνες από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ, η οποία είναι βιομηχανικό κέντρο στα Ουράλια. Η πόλη φημίζεται για τη βαριά βιομηχανία και τις φυλακές της, ενώ ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γιος γνωστών γιατρών της περιοχής, είχε το μέλλον προδιαγεγραμμένο ως γιατρός.
Οπερ και εγένετο.
Το 1990 αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις από το Ιατρικό Ινστιτούτο της Περμ, έχοντας αποκτήσει ειδίκευση στην καρδιολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε παντρευτεί τη συμφοιτήτριά του Ελενα, με την οποία το 1989 απέκτησε την πρώτη του κόρη, Eκατερίνα.
Οι δύο γυναίκες της ζωής του βρέθηκαν πρόσφατα μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας, η μεν πρώτη γιατί του ζητά επιμόνως διαζύγιο και μαζί τη μισή περιουσία του, η δε δεύτερη γιατί απέκτησε ως δώρο από τον πατέρα της το ακριβότερο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, αξίας 88 εκατ. δολαρίων.
Επιστρέφοντας στον επιχειρηματικό στίβο, ο Ριμπολόβλεφ μαζί με τον πατέρα του ίδρυσαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 την εταιρεία Magnetics με αντικείμενο τη μαγνητοθεραπεία, μέσω της οποίας κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο το 1992.
Τα μεγάλα κέρδη προέκυψαν από το εμπόριο, αλλά ο Ριμπολόβλεφ αποφάσισε ότι το μέλλον βρίσκεται στα χρηματοοικονομικά. Πήγε στη Μόσχα, σπούδασε χρηματιστής και το 1992 άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία.
Το 1994 ίδρυσε τράπεζα και επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής του απέκτησε τις μετοχές βιομηχανιών από τη γενέτειρα πόλη του, συμμετέχοντας παράλληλα στα διοικητικά τους συμβούλια.
Αφού αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα με τον νόμο, πέρασε 11 μήνες στη φυλακή και αθωώθηκε πανηγυρικά, το 2000 απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Uralkali, την εισήγαγε στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έφτασε να δει την αξία της να εκτινάσσεται στα 35 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Τον Ιούνιο του 2010 ο Ριμπολόβλεφ πώλησε το 53% των μετοχών της Uralkali σε έναν άλλο ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Σουλεϊμάν Κερίμοβ, έναντι ποσού άνω των 5 δισ. ευρώ.
Εκτός από τις επενδύσεις του σε εταιρείες και ακίνητα, ο Ριμπολόβλεφ έχει ιδιαίτερο πάθος για τα σπορ και - μεταξύ των άλλων - απέκτησε τη γαλλική Μονακό στα τέλη του 2011.
Δ.Πεφάνης