Καλπάζουν οι τιμές στα καυσόξυλα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Καλπάζουν οι τιμές στα καυσόξυλα...



  • Βουλγάρικα ξύλα έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, καθώς λόγω κρίσης «πάγωσαν» τα κονδύλια για υλοτόμηση.
  • Τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει από τους καταναλωτές, «καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο»



Τα σημάδια για την εξέλιξη της χειμερινής περιόδου στην αγορά των καυσόξυλων είναι άκρως ανησυχητικά, όπως προκύπτει ήδη από το τέλος του καλοκαιριού. Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για...  υλοτόμηση έχει περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες ελληνικής ξυλείας.
Την ίδια ώρα η «απειλή» εξίσωσης του φόρου στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν στην ξυλεία ένα φθηνότερο μέσο θέρμανσης για το Χειμώνα, αυξάνοντας δραστικά τη ζήτηση. Οι έμποροι, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εισαγωγές ξυλείας, κυρίως από την γειτονική Βουλγαρία.
Δεν λείπουν ωστόσο και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται από τώρα την ζήτηση ανεβάζοντας δραστικά τις τιμές, μέχρι και στο διπλάσιο.
«Η τεράστια ζήτηση μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Το ενδιαφέρον, ιδίως από τις πόλεις, μεγαλώνει, καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο κι όλο και περισσότεροι αγοράζουν σόμπες ή φτιάχνουν τζάκια. Στις οικοδομές, όμως, με μεγάλο ύψος είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν τα ξύλα» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξυλεμπόρων Δράμας Μιχάλης Ισαακίδης.

Τι συστήνουν οι ειδικοί
Για την προέλευση της ξυλείας, αν και δεν υπάρχει σήμανση σε κάθε καυσόξυλο, ο καταναλωτής είναι καλό να γνωρίζει ότι τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες ενώ οι βουλγαρικές είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.
Το βουλγαρικό ξύλο είναι συνήθως πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.
Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ποιες είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούν οι ενδιαφερόμενοι:
-έγκαιρη προμήθεια καθώς η ζήτηση ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις
-προτίμηση σε ελληνική ξυλεία και ειδικά σε ελληνικό δρυ
-έλεγχος στα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά για επιβεβαίωση προέλευσης και αξίας (το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό π.χ.)
-αποφυγή αγοράς χλωρών ξύλων (δεν καίγονται σωστά και είναι βαρύτερα, άρα ακριβότερα)
-ζύγιση της ποσότητας που παραδίδεται (υπάρχουν ζυγαριές για φορτηγά με υπολογισμό του μεικτού φορτίου και απόβαρου)

Παράνομη υλοτομία από Αλβανούς σε ελληνικά δάση

Σε «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως τονίζει ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος, συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, την τροχαία, τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες. Η παράνομη υλοτομία μαστίζει ιδιαίτερα τόπους που διαθέτουν πολλά δάση και διασυνοριακές περιοχές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Πρεσπών, όπου κατά τον κ. Γρούιο, σημειώνονται κρούσματα λαθροϋλοτομίας από Αλβανούς που μπαίνουν στα δάση δρυός και μεταφέρουν τα ξύλα πίσω στη χώρα τους. Παρά τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η δυσκολία των συγκεκριμένων ελέγχων είναι μεγάλη, λόγω της έλλειψης επαρκούς οδικού δικτύου και του δύσβατου της περιοχής.
Σε μία προσπάθεια εκτίμησης του ρυθμού αύξησης των παρανομιών, ο δασολόγος του δασαρχείου της Αρναίας Χαλκιδικής Αναστάσιος Αγαλής κάνει λόγο για διπλα
Παράλληλα, η αν. δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια γίνονταν πέντε - έξι μηνύσεις το χρόνο για τέτοιες παρανομίες, το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν ήδη 15
Bookmark and Share