Oι τρεις ...αλάνθαστοι επιστρέφουν για να ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Oι τρεις ...αλάνθαστοι επιστρέφουν για να ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε.



Διαδικασίες-εξπρές για δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας φοροφυγάδων και εκτεταμένες και παραδειγματικές διώξεις για τους μεγάλους παραβάτες ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.





Οι ...τρεις  καμπαλέρος θεωρούν ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα του περιορισμού της φοροδιαφυγής είναι... πενιχρές και ζητούν άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και μαύρου χρήματος.

Επίσης ζητούν τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης κυρίως στον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιτάχυνση της εφαρμογής του νέου διευρυμένου «πόθεν έσχες» μέσω του περιουσιολογίου.

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των ελεγκτών και θα τεθούν μετ΄ επιτάσεως στο τραπέζι των συζητήσεων με την κυβέρνηση είναι το άμεσο και χωρίς χρονοτριβές άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή και διαφθορά ακόμα και με ηλεκτρονικό τρόπο, η αλλαγή του ποινολογίου για τις φορολογικές παραβάσεις με εκλογίκευση των προστίμων και των πρόσθετων φόρων και την άμεση είσπραξή τους, η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις συλλήψεις και τις ποινικές διώξεις μεγάλων φοροφυγάδων και οφειλετών του Δημοσίου, η εξπρές δήμευση και κατάσχεση καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων on line διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλων των συναλλαγών και η σύνδεση του νέου αναβαθμισμένου TAXIS με όλες τις Εφορίες και η καθιέρωση αντικειμενικών δεικτών για τις επιστροφές φόρων.

Νέα... τάξη
Ειδικά για τις επιστροφές φόρων καταγράφεται συσσώρευση πολλών υποθέσεων που πρέπει να εκκαθαριστούν, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφές πλαίσιο και διαδικασία με ποιο τρόπο και με ποια σειρά διενεργούνται οι επιστροφές φόρων καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς ο κάθε έφορος αποφασίζει κατά το δοκούν ποιος θα πληρωθεί και πότε.

Επίσης, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το κυνηγητό των οφειλετών και εφαρμόζοντας χωρίς εξαιρέσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις και ποινές.

Κάθετα αντίθετη είναι η τρόικα σε οποιεσδήποτε νέες ρυθμίσεις για την καταβολή των φόρων και το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων θεωρώντας ότι με τις κινήσεις αυτές παρέχεται άφεση αμαρτιών σε πολίτες και αποδυναμώνεται η φορολογική συμμόρφωση.

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της έλευσης της τρόικας και ο υπουργός Γ. Στουρνάρας έχει ζητήσει από το επιτελείο του και τους τεχνοκράτες να τρέξουν τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού έτσι ώστε να παρουσιασθεί στην τρόικα στις αρχές Μαρτίου ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο φορολογικό νομοσχέδιο και σχέδιο δράσης για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Προτεραιότητα αποδίδεται και στη στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό και στην κεντρική διαχείριση των ελέγχων των εισπράξεων με μείωση της επαφής του πολίτη με τις φορολογικές αρχές, στη γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος Elenxis, καθώς και στην θέσπιση πλέγματος κριτηρίων για στοχευμένους ελέγχους υποθέσεων, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και να τεθεί τέλος στις αυθαίρετες βεβαιώσεις προστίμων και πρόσθετων φόρων που δεν εισπράττονται ποτέ.

Δεν υπάρχει... πλέον χρόνος
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση του προσωπικού για να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βάλουμε ελεγκτές εκεί που έχουμε πολλές υποθέσεις και εκεί που υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Αμεσος στόχος είναι να προχωρήσουν γρηγορότερα οι έλεγχοι στα φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου, να διορθωθεί το θεσμικό και να εισπραχθούν χρέη επιχειρήσεων ή φυσικών προσώπων με το βάρος να πέφτει στα χρέη που μπορούν εισπραχθούν. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ακόμα περισσότερο κυρίως σε τομείς όπως ο ΦΠΑ με στόχο τον καλύτερο έλεγχο απόδοσης των φόρων. Στο μέτωπο του ποινολογίου, το υπουργείο σχεδιάζει την αυστηροποίηση και την ταχεία εφαρμογή των κυρώσεων για φοροδιαφυγή, το ξεμπλοκάρισμα υποθέσεων που χρονίζουν στα δικαστήρια και την άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων για περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Αντίθετα, για τυπικές και επουσιώδεις παραβάσεις θα υπάρχει μείωση ή και κατάργηση των προστίμων ανάλογα και με το προφίλ και το παρελθόν του φορολογούμενου. «Δεν μπορεί να συνεχισθεί το φαινόμενο να βάζουμε στα τυφλά και για την παραμικρή παράβαση τσουχτερά πρόστιμα που ποτέ δεν πληρώνονται» σημείωνε πηγή του υπουργείου.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου στον τομέα πάταξης της φοροδιαφυγής αφού από την απόδοση των μέτρων και των δράσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επίτευξη του στόχου για τα έσοδα και η αποτροπή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.


Θέλουν νέο σχέδιο δράσης

Σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλο βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καταρτίζοντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Bookmark and Share