Ποιος κοροϊδεύει ποιον για την ΕΡΤ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ποιος κοροϊδεύει ποιον για την ΕΡΤ;

 
Λένε ότι ο διάβολος κρύβεται ανάμεσα στις λεπτομέρειες. 
Κι η πιο σημαντική λεπτομέρεια στην περίπτωση της ΕΡΤ είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, αν η ΕΡΤ επιστρέψει στην  προηγούμενη κατάσταση. 
Με άλλα λόγια, κάποιοι θέλουν αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά χωρίς απολύσεις. 
Και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα δική τους.



Δεν θα διαφωνήσουμε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα της ΕΡΤ με μία... πρωτοφανή προχειρότητα. Η δημόσια τηλεόραση δεν έπρεπε να σιγήσει και γι΄ αυτό χρειαζότανε να είναι έτοιμο ένα σχέδιο για την Νέα ΕΡΤ, η οποία θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τον θάνατο της παλιάς ΕΡΤ.

Αν η κυβέρνηση ήταν πιο προσεκτική στις κινήσεις της, αυτή την στιγμή τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Χρειαζόμαστε μία δημόσια τηλεόραση, αλλά η ΕΡΤ δεν ήταν αυτό που έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι στην Δυτική Ευρώπη. Με υπερπαραγωγές τύπου στην «υγειά μας» δεν προάγεται ο πολιτισμός και με εκπομπές απ’ όπου αποκλείονται όλες οι αντίθετες απόψεις δεν κερδίζει η δημοσιογραφία και η δημοκρατία.

Λένε ότι η ΕΡΤ ήταν κερδοφόρος. Ασφαλώς! Με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Και έτσι πάντα θα είναι κερδοφόρος. Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν όσα χρήματα χρειάζονται. Λένε ότι οι Έλληνες αγαπούσαν την ΕΡΤ. Είναι ψέμα! Αν κάτι το εκτιμάς το δείχνεις στην πράξη με τις ακροαματικότητες. Δεν αφήνεις την αγάπη σου να τσακώνεται με τους άστεγους για μία καλύτερη θέση στο περιθώριο. Λένε ότι στην ΕΡΤ διακυβεύεται το μέλλον της ελευθεροτυπίας. Μεγαλύτερη υποκρισία από αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει και νομίζουμε ότι ειδικά αυτό δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

Η ΕΡΤ δεν απαξιώθηκε από μόνη της. Την απαξίωσαν τα πολιτικά κόμματα. Την απαξίωσαν όλες οι κυβερνήσεις. Ακόμη κι αυτή η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Και στην κυβέρνηση Σαμαρά συμμετείχαν όλοι. Και διόριζαν όλοι. Εκτός κι αν δεν διόρισαν στην ΕΡΤ οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης τους τελευταίους δώδεκα μήνες τους εκλεκτούς τους.

Τι πρέπει να γίνει; Αν πιστέψουμε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, δεν πρέπει να γίνει το παραμικρό, όπως δεν έχει συμβεί κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι όλοι τους δήθεν αναγνωρίζουν το απαραίτητο των μεταρρυθμίσεων.

Γιατί; Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά: Απολύσεις, κατά το νόμο, μπορούν να γίνονται μέχρι 30 το μήνα σε επιχειρήσεις του μεγέθους της ΕΡΤ. Θα μπορούσε να αλλάξει ο νόμος, αλλά όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ! Το θέλουν αυτό οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης; Αν ναι, ας το πουν ευθέως στα μέλη των κομμάτων τους και στην συνέχεια στην κοινωνία. Ότι για να σώσουν μερικούς στην ΕΡΤ, άλλαξαν τον νόμο για τις μαζικές απολύσεις. Θα ήταν το απολύτως σωστό, αλλά ας πάρουν την ευθύνη να το κάνουν και στην συνέχεια να το εξηγήσουν.

Για να γίνει, λοιπόν, μία αναδιάρθρωση του προσωπικού (στην οποία όλοι μέχρι σήμερα συμφωνούν), ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους κατά 720 άτομα, θέλουμε δύο χρόνια. Λέμε 720 άτομα για να επισημάνουμε τα δύο χρόνια. Αν προσθέταμε άλλα 360 άτομα θα θέλαμε άλλους δώδεκα μήνες. Κι έπειτα από την πάροδο των δύο ετών και των 720 απολύσεων η ΕΡΤ θα εξακολουθούσε να είναι ένας υπερτροφικός οργανισμός με 1.936 άτομα προσωπικό. Και τι θα συνέβαινε σε μία τέτοια περίπτωση; Θα είχαμε τότε μία δημόσια τηλεόραση; Τι θα άλλαζε σε αυτό που είχαμε μέχρι πρόσφατα ως ΕΡΤ και το οποίο δεν άρεσε; Γιατί ξαφνικά θα αρχίσει να αρέσει;

Το κλείσιμο, όμως, δίνει και τη δυνατότητα για μία πραγματικά αξιοκρατική επιλογή του προσωπικού και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τεχνικοί δεν θα ήταν απαραίτητο να περάσουν από αυτή την διαδικασία, αφού είναι οι πιο άρτια εκπαιδευμένοι στο αντικείμενό τους εργαζόμενοι του κλάδου. Αλλά μην πει κανείς ότι δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο για τους διοικητικούς υπαλλήλους ή ότι δεν χρειάζεται με κάποιον τρόπο να αξιολογηθούν οι δημοσιογράφοι. Αν και ειδικά για τους συναδέλφους μας θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε θέσεις που να υπερασπίζονται εκείνους που πραγματικά έχουν μία και μοναδική εργασία κι αυτή η εργασία δεν είναι άλλη από την ΕΡΤ.

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την αξιολόγηση. Η «κλειστή ΕΡΤ» σημαίνει ΑΣΕΠ. Η «ανοικτή ΕΡΤ» σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα γίνει από το σημερινό στελεχιακό δυναμικό της ίδιας της ΕΡΤ! Δηλαδή από εκείνους που μέχρι χτες κατηγορούσαν όλοι ως εργαλεία της κομματοκρατίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Που καταλήγουμε κύριοι Βενιζέλο και Κουβέλη; Είτε να κάνουν τις επιλογές των απολύσεων αυτοί που εσείς και ο κ. Σαμαράς διορίσατε στην ΕΡΤ, είτε να μην γίνουν απολύσεις. Μα, εσείς δεν συμφωνήσατε πριν από λίγο καιρό σε 2.000 απολύσεις; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε έτοιμο ένα σχέδιο που θα εξασφάλιζε την λειτουργία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου για όσο σύντομο χρονικό διάστημα θα διαρκούσαν οι αξιολογήσεις. Δεν υπήρξε σωστός χειρισμός και φτάσαμε σε ένα αδιέξοδο. Τι πρέπει να γίνει τώρα; Μήπως πρέπει οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 για να καταλάβουν τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αν υιοθετηθούν οι προτάσεις τους; Δεν λέμε ότι έχουν 100% άδικο στις αιτιάσεις τους, αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος για να διορθωθούν τα πράγματα.capital.


Του κ.Σταμάτη Ζαχαρού
Bookmark and Share