Η ...κατάρα της ακίνητης περιουσίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η ...κατάρα της ακίνητης περιουσίας



Τελικά, σήμερα πλούσιος είναι αυτός που δεν έχει μόνο χρέη, γιατί όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία και έχουν εισοδήματα από αυτή βρίσκονται σε δεινή θέση και η ρευστότητα σε χρήματα διατίθεται για την συντήρηση αυτών και την πληρωμή φόρων.




Το κράτος επιβραβεύει εμμέσως όλους όσους έτρεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ξένες τράπεζες. Μπορεί «κούρεμα» καταθέσεων να μην έγινε ποτέ επίσημα στην Ελλάδα, όμως η όλη... κατάσταση φοροεπιδρομής που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι ουσιαστικά ένα έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων και εισοδημάτων της Ελληνικής κοινωνίας.


Και επειδή «κούρεμα» καταθέσεων δεν μπορεί να γίνει πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν πλέον καταθέσεις στην Ελλάδα, γιατί αυτοί που είχαν τις έβγαλαν στο εξωτερικό και οι υπόλοιποι δεν έχουν εκ των πραγμάτων και της οικονομικής κρίσης. Άρα, το μεγάλο ατού των Ελλήνων που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ακόμη περισσότερο το κράτος είναι η ακίνητη περιουσία, την οποία οι Έλληνες διαθέτουν άφθονη και πολλοί ξένοι θα ήθελαν να αποκτήσουν, ειδικά στα τουριστικά θέρετρα, στις αρχαιολογικές και παραθαλάσσιες περιοχές.


Αυτή τη στιγμή, ημικρανία πιάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν σκέφτονται πόσα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα όπως τη ΔΕΗ και το ΦΑΠ, συν τα έξοδα συντήρησης, συν τα υπόλοιπα έξοδα για τυχόν ανακαίνιση ή βλάβες, εκτός του φόρου εισοδήματος από τυχόν ενοίκια.

Έρχεται και η εφορία που με τροπολογίες που πραγματικά σοκάρουν, έρχονται να πάρουν ακίνητα και μάλιστα χωρίς ρέστα. Φαίνεται πεντακάθαρα ότι αφού ο Υπουργός Οικονομικών εξάντλησε όλα τα περιθώρια σε μισθωτούς και συνταξιούχους, σε ότι αφορά τα εισοδήματα τους, προβαίνει τώρα σε ενέργειες κατά της ιδιοκτησίας.


Έπειτα έρχονται να προστεθούν παράμετροί, όπως το κτηματολόγιο που θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες από τη τσέπη τους, οι μεταβιβάσεις που στις τρεις με τους φόρους που πληρώνεις ουσιαστικά ξαναγοράζεις το ακίνητο και αν τύχει μια δικαστική εμπλοκή ειδικά σε κληρονομικές υποθέσεις, τότε τα πράγματα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο. Φτάνουμε στο συμπέρασμα, η ακίνητη περιουσία να μετατρέπεται σε έναν τρύπιο κουμπαρά, οι περισσότεροι να φοβούνται να καταθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις τράπεζες υπό το φόβο φορολογίας ή κουρέματος, τα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου να είναι επίφοβα λόγω κουρεμάτων, οι επενδύσεις να είναι απαγορευτικές λόγω ανασφαλούς περιβάλλοντος και υπέρμετρης φορολογίας, ενώ το ρευστό που έχουν πάρει πολλοί από τις τράπεζες να αναγκάζονται να το βάλουν σε θυρίδες ή σε κρυψώνες στο σπίτι χωρίς καμία δυνατότητα περαιτέρω επένδυσης.


Που να στραφεί ο Έλληνας καταθέτης ή ιδιοκτήτης; Οι μόνοι κερδισμένοι είναι αυτοί που έβγαλαν στο εξωτερικό τα χρήματα τους και επιβραβεύονται από το κράτος εμμέσως. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία είναι αυτή, η οποία προαναφέραμε και αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Η οικονομική κρίση με λίγα λόγια έχει τρεις πτυχές. Πρώτη, η άκρατη φορολόγηση που απαγορεύει κάθε είδους συναλλαγές, το ασταθές οικονομικό, φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον που αποτρέπει τις επενδύσεις και τέλος, η έλλειψη ενδιαφέροντος και προοπτικής από αυτό που ονομάζεται Ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ. Φαίνεται καθαρά από τη συμπεριφορά του κράτους, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ότι δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση.


Πως θα μπορέσει η κυβέρνηση να αλλάξει τα πράγματα; Μόνο όταν κάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό ως προς την καταπολέμηση της ανεργίας, την στήριξη της ανάπτυξης και τη διέξοδο από την οικονομική κρίση. Όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα είναι ασπιρίνες. Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για να καταπολεμήσουν το έλλειμμα και να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά πλεονάσματος, αντί για ανάπτυξη και επενδύσεις που θα ανέβαζαν το ΑΕΠ, προτίμησαν να υποτιμήσουν τα πάντα στη χώρα καταστρέφοντας τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα βασικές δαπάνες παραμένουν.


Μια από τις μορφές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να δώσουν ρυθμούς επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας είναι η οικοδομή μέσω της οποίας θα ενεργοποιούνταν 800 επαγγέλματα. Και όμως, όπως περιγράψαμε παραπάνω αυτό είναι αδύνατο να γίνει με τις παρούσες συνθήκες. Γι’ αυτό αλλαγή τώρα γιατί μετά θα είναι πολύ αργά, όσο και αν πέσουν οι τιμές των ακινήτων, τα δεδομένα θα έχουν γίνει ακραία για να γίνουν επενδύσεις ακόμη και επί πινακίου φακής.

Αγραφιώτης Μιχάλης

Bookmark and Share