Βιβλίο εσόδων και εξόδων για απλές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Βιβλίο εσόδων και εξόδων για απλές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο;

Απ΄τις πιο ανόητες αποφάσεις (αν επαληθευθεί..)

  • Επιτηδευματίες, που θα πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων-εξόδων και κατά συνέπεια να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, θα θεωρούνται όσοι πραγματοποιούν πάνω από 3 συναλλαγές το 6μηνο!





Επιτηδευματίες, που θα πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων και εξόδων και κατά συνέπεια να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, θα θεωρούνται όσα φυσικά πρόσωπα πραγματοποιούν πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο επί χρηματοπιστωτικών μέσων, δηλαδή σε μετοχές, ομόλογα και... παράγωγα, αν δεν τροποποιηθεί διάταξη του νέου φορολογικού νόμου!

Την απίστευτη αυτή πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νόμο και η οποία εάν δεν τροποποιηθεί θα αποτελέσει κυριολεκτικά "βόμβα" στα θεμέλια της εγχώριας επενδυτικής αγοράς επισημαίνουν φορείς της κεφαλαιαγοράς, ερμηνεύοντας τις –εξαιρετικά ασαφείς, όπως υποστηρίζουν– διατάξεις που περιλαμβάνονται στον σχετικό νόμο 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167/2013 το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η σύγχυση προκαλείται από όσα προβλέπονται στο άρθρο 21 του ν. 4172/2013 (πολυνομοσχέδιο). Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πως "επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων”.

Στελέχη της κεφαλαιαγοράς και έμπειροι φοροτεχνικοί προειδοποιούν πως η αναφορά περί “επιχειρηματικής συναλλαγής” αφήνει παράθυρο ερμηνειών και οδηγεί στο να χαρακτηριστούν όσοι πραγματοποιούν λ.χ. τρεις πράξεις εντός εξαμήνου στο Χ.Α. επιτηδευματίες, άρα απαιτείται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος και κατά συνέπεια να φορολογηθούν με τους συντελεστές της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα κέρδη τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως επειδή ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) απαγορεύει όταν δίνει σύνταξη να εργάζεται ο συνταξιούχος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η σύνταξη του επενδυτή-συνταξιούχου που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο!

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, είχε πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου, συνάντηση των φορέων της κεφαλαιαγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, ΕΘΕ) με τον εκπρόσωπο του υπουργείου κ. Ρεφενέ, στην οποία είχαν τεθεί τα ζητήματα αυτά.

Πρόσφατα, ο ΣΜΕΧΑ απέστειλε και σχετική επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, στην οποία μεταξύ άλλων προτείνεται όπως υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 και να εξαιρεθούν από την έννοια της “επιχειρηματικής συναλλαγής” τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τροποποιητική παρέμβαση.

Πρόβλημα, όμως υπάρχει και με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας επί των μετοχών που αναμένεται να ισχύσει από 1/1/2014. Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο νόμο (ν. 4172/13) θεσπίστηκε -παρά την αντίδραση των φορέων της κεφαλαιαγοράς- φόρος υπεραξίας επί των χρηματοπιστωτικών μέσων (εισηγμένες ή μη μετοχές, ομόλογα, παράγωγα), με τον συντελεστή φορολόγησης της υπεραξίας να προσδιορίζεται στο 15%, ενώ προβλέφθηκε η μεταφορά τυχόν ζημιάς από συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε επόμενα έτη, επ’ αόριστον.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το αλγεβρικό άθροισμα κερδών-ζημιών για συναλλαγές του επενδυτή μέσα σε ένα έτος, επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 42, δηλαδή από συναλλαγές σε μετοχές – ομόλογα – παράγωγα. Εφόσον από το σύνολο των πράξεων επί όλων των χρηματοπιστωτικών μέσων προκύπτει κέρδος, επ’ αυτού υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας. Αν από το σύνολο των πράξεων προκύπτει ζημιά, τότε αυτή μεταφέρεται το επόμενο έτος, κοκ.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Bookmark and Share