Ο Σόιμπλε "βλέπει" πολιτική Χίτλερ στην Κριμαία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ο Σόιμπλε "βλέπει" πολιτική Χίτλερ στην Κριμαία

Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία τη δεκαετία του 1930 παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι ανάλογες μεθόδους χρησιμοποίησε η χιτλερική Γερμανία για να προσαρτήσει την Τσεχοσλοβακία το 1938.



«Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στη Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το...γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία», δήλωσε, μιλώντας σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η κρίση στην Κριμαία είναι πιθανόν να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Αποστάσεις έσπευσε να λάβει η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία στην ερώτηση εάν συμφωνεί ότι η περίπτωση προσάρτησης της Κριμαίας μοιάζει με εκείνη της Σουδητίας, είπε: «Βλέπω την υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας ως μεμονωμένη», κάνοντας λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε θυμίζουν τις ανάλογες της Χίλαρι Κλίντον, η οποία στις 4 Μαρτίου είχε πει: «Όλο αυτό ακούγεται οικείο. Είναι αυτό που έκανε ο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930».

Εξηγώντας στους μαθητές πώς φθάσαμε στην «κατοχή της Κριμαίας», ο Σόιμπλε τόνισε:

«Σε κάποιο σημείο η κατάσταση κλιμακώθηκε και τότε είπε ο Πούτιν: Ούτως ή άλλως πάντα ήθελα την Κριμαία» και επισήμανε ότι ο ρώσος πρόεδρος αιτιολόγησε την πράξη του με την παρουσία εκεί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Ο Πούτιν θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, «και αυτή η ευκαιρία είναι η σωστή, προκειμένου να δείξω ότι μπορώ να εγγυηθώ την τάξη, εάν χρειαστεί», είπε.

Και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ήταν παλαιότερα μέλη του Ανατολικού Μπλοκ, κυρίως από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Bookmark and Share