Ο καταρροϊκός πυρετός... σπέρνει τον πανικό στην κτηνοτροφία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο καταρροϊκός πυρετός... σπέρνει τον πανικό στην κτηνοτροφία


  • Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνονται σε όλη την επικράτεια δύο ζωονόσοι, ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ζώων και οδηγώντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.


Τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού επί ελληνικού εδάφους εμφανίστηκαν τον... Μάιο στο νομό Λακωνίας και μέχρι σήμερα έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και έχουν προσβάλλει και σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα. Πιο συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία του κράτους αναφέρουν ότι έχουν προσβληθεί 207.000 μηρυκαστικά, από τα οποία έχει πεθάνει λόγω της ασθένειας περίπου το 10%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όμως, στην πραγματικότητα έχουν προσβληθεί και πεθάνει πολύ περισσότερα ζώα.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω των κουνουπιών, ενώ είναι βέβαιο ότι, αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού.

Να σημειωθεί ότι η ευρεία εξάπλωση του ιού, εκτός από τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην κτηνοτροφία, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα και στη φετινή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία αποτελεί βασικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια, οι ειδικοί παρουσιάζονται καθησυχαστικοί προς τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ, ούτως η άλλως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει άρρωστο ζώο στα πιάτο μας.

Οι ευθύνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η ευθύνη για την ευρεία εξάπλωση των δύο θανατηφόρων νόσων σαφώς εντοπίζεται και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο έχει περιορίσει τη δράση του για την αντιμετώπιση του προβλήματος στον μαζικό εντομοκτόνο ψεκασμό των στάβλων, στην αναμονή για το ποσοστό φυσικής ανοσίας, καθώς και στην πίστωση αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί.

Το υπουργείο επικεντρώνεται στη λύση των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων. Ωστόσο, προς στιγμήν, δεν µπορεί να οριστεί ακριβές ποσό αποζηµίωσης για κάθε κτηνοτρόφο, αφού πρώτα θα πρέπει οι κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Γεωργίας να διαβιβάσουν τα αιτήµατα των αγροτών στους αρµόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειµένου να διαπιστωθεί και ο συνολικός αριθµός των πληγέντων ζώων. Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου για το θέµα αυτό στο υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχε ανακοινώσει ότι περί τα µέσα Οκτωβρίου αναµένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζηµιώσεων σε κτηνοτρόφους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως η εμμονή του υπουργείου σε αυτήν τη λύση μπορεί να αποβεί καταστροφική, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Μάλιστα, ο Σύλλογος σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού των μηρυκαστικών ώστε να παρεμποδιστεί άμεσα η εξάπλωση του ιού, λύση που επιδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδείκνυται από την επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, το υπουργείο δηλώνει άγνοια για τη δυνατότητα επιδοτούμενου εμβολιασμού και προσπαθεί να στρέψει τα βλέμματα στην έγκριση πίστωσης 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για τα έξοδα ψεκασμού και τις απώλειες ζώων.

Οι λύσεις αυτές, ωστόσο, δεν αποδεικνύονται επαρκείς και οι συνέπειες από την ταχεία εξάπλωση των ιών προκαλούν πανικό στους κτηνοτρόφους.
«Είναι προφανές ότι οι παραλείψεις των ιθυνόντων είναι εγκληματικές. Ήδη έχουν αποβιώσει πολλά ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες με ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις δραματικές συνέπειες στην τροφική αλυσίδα εμάς των ιδίων», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το μοναδικό, ίσως, καθησυχαστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ιός δεν ευδοκιμεί κατά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που δεν είναι όμως αρκετό από μόνο του για να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Στο µεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Πλατανιάς, ζήτησε από τους αρµόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςτην ένταξη του νοσήµατος του καταρροϊκού πυρετού στη λίστα αποζηµιώσεων του ΕΛΓΑ, για τις απώλειες από εδώ και πέρα.
Bookmark and Share