Περισσότεροι από 8.000 αγρότες κορύφωσαν το απόγευμα τις κινητοποιήσεις τους κατά το... του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Οι διαδηλωτές παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά οχήματα επί της Λεωφόρου Στρατού (από το ύψος της ΕΡΤ3 έως το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο) και κατέκλυσαν την Πλατεία της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης) απέναντι από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, προκειμένου να αποτρέψουν την τέλεση των εγκαινίων της διεθνούς αγροτικής έκθεσης Agrotica 2016 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εγκαίνια της έκθεσης που είχαν προγραμματιστεί για τις 19.00 είναι πολύ πιθνόν να μην πραγματοποιηθούν σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο μετά τις 17.30 σημειώθηκαν εντάσεις: Διαδηλωτές μπήκαν στον χώρο της ΔΕΘ και σημειώθηκαν συμπλοκές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση των επεισοδίων.
Περισσότερα από 600 τρακτέρ βρίσκονται στο σημείο, την ίδια στιγμή που ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει στήσει το δικό της μπλόκο με κλούβες των ΜΑΤ.
Αμέσως μετά τα «εγκαίνια» που πραγματοποίησαν οι αγρότες έξω από την Agrotica στην πλατεία ΧΑΝΘ, αποφασίστηκε να μπουν στο χώρο της έκθεσης ειρηνικά (χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο).
Στις 19:30 οι συντονιστικές επιτροπές αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων θα συνεδριάσουν σε ειδική αίθουσα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους.
«Είμαστε όλοι εδώ, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη» επισημαίνει ο αγροτικός κόσμος, καλώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό να αποσύρει τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος από μηδενική βάση.
Οι δρόμοι έξω από το χώρο της Helexpo είχαν κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ έξω από την έκθεση οι αγρότες είχαν παρατάξει και τρακτέρ. Στην πλατεία είχε τοποθετηθεί μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.
