Αβέβαιο μέλλον για τη "μετεκλογική" Σερβία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Αβέβαιο μέλλον για τη "μετεκλογική" Σερβία..

Αβέβαιο διαγράφεται το πολιτικό μέλλον της Σερβίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.Μπορεί η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία του Μπόρις Τάντιτς (φώτο) να εξασφάλισε μια αναπάντεχα μεγάλη νίκη, χρειάζεται ωστόσο συμμάχους για να κυβερνήσει και οι εθνικιστές αντίπαλοί της δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Σε ρόλο ρυθμιστή επανακάμπτουν οι σοσιαλιστές- οι κληρονόμοι του Μιλόσεβιτς.
Σε έναν αγώνα δρόμου με (αβέβαιο) έπαθλο τις 126 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν επιδοθεί οι φιλοδυτικοί μεταρρυθμιστές και οι εθνικιστές στη Σερβία. Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πως η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα εκτίνασσε στα ύψη τη δημοτικότητα του εθνικιστικού στρατοπέδου, η Συμμαχία για μια Ευρωπαϊκή Σερβία του Τάντιτς εξασφάλισε ποσοστό 38,75% και 102 έδρες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, με 77 έδρες, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς. «Καθαρή νίκη» των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπάθησε να ενισχύσει προεκλογικά το στρατόπεδο αυτό υπογράφοντας με τη Σερβία σύμφωνο Σταθερότητας- ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με μια νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί βάσει αυτής της εντολής» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα. «Το σερβικό εκλογικό σώμα κατέδειξε πως η καρδιά του ανήκει στην Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι(..), της ίδιας πρεσβείας που παραδόθηκε στη μανία των Σέρβων διαδηλωτών μετά την αναγνώριση του Κοσόβου από τις ΗΠΑ. Ακόμα και συντηρητικές σερβικές εφημερίδες, όπως η «Ρolitika», αναγνώρισαν πως οι Σέρβοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους παρά να πάρουν εκδίκηση γι΄ αυτό που εξέλαβαν ως προσβολή της εθνικής τιμής τους: «Η επιτυχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έδειξε πως η επιθυμία για μια καλύτερη ζωή υπερισχύει της οργής για την απώλεια εθνικών εδαφών». Ακόμα και ο ίδιος ο Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε χθες πως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «δεν θα είναι εύκολες». Εξετάζοντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, οι αναλυτές συναινούν πως το κλειδί βρίσκεται εφεξής στα χέρια των Σοσιαλιστών, του κόμματος που ίδρυσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το οποίο απέσπασε την Κυριακή 20 έδρες. Τι μέλλει γενέσθαι; Στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ντάσιτς, ο Τάντιτς δήλωσε χθες πως η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Σερβίας δεν τον κάνει να ξεχνά «τον άλλο στρατηγικό μας στόχο, την υπεράσπιση της σερβικής κυριαρχίας επί του Κοσόβου». Από την πλευρά του, ο Ντάσιτς δήλωσε πως θα μιλήσει πρώτα στον Κοστούνιτσα και τον Νίκολιτς, άφησε όμως ανοιχτή την πόρτα και στον Τάντιτς. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν πως ιδεολογικά, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται μακριά από τον φιλοδυτικό συνασπισμό. Εάν ωστόσο ενταχθούν σε αυτόν, «θα πάψουν να είναι το κόμμα με το ένοχο παρελθόν, μπορούν να εξιλεωθούν λέγοντας πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Σερβίας προς την Ε.Ε., να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα»..

11 σχόλια:

  1. TI NA KANOYN KAI OI KAKOMOIRIDES OI SERBOI??VARETHHKAN TOYS POLEMOUS KAI EIPAN NA DOKIMASOYN TI ESTI EYRWPH.MAKARI NA MH TO METANOIWSOYN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ


    ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ


    ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ


    ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλασσικοι πορτοφολαδες οι σερβοι.Τζαμπα τους επαινουν μερικοι Ελληνες.
    Και κεραταδες και δαρμενοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΦΙΛΕ 12.44 ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ;ΕΠΕΙΔΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kala ta leei o 12.44.
    einai san na mas paroun oi tourkoi th thrakh kai stis epomenes ekloges na nikhsei ena filoamerikaniko komma.
    toso portofolades einai oi typoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "egw eimai pali" θέλεις γιατρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέρετε πολύ καλά οτι οι εκλογές πανεύκολα νοθεύονται. Ξεχνάτε πως βγήκε την 2η τετραετία στην ζούλα ο Τάπερμαν;

    Δεν είναι η πρώτη φορά που μετά την ''ελευθερία'' των Αμερικανών, έβγαιναν μόνο ηγέτες που υποστήριζε η Αμερική. Τον Τάντιτς οι Σέρβοι δεν τον πάνε ούτε με σφαίρες, το ξέρω απο πρώτο χέρι απο πολλούς Σέρβους φίλους. Οι περισσότεροι δεν θέλουν να έχουν σχέση με την ΕΕ, ούτε πιστεύουν οτι θα αλλάξει κάτι, πέρα απο το γεγονός οτι η Ρωδια θα έχει μαζί με την Ελλάδα, άλλον ένα Δούρειο Ιππο εκει μέσα, και δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολο να τους ξαναβομβαρδίσουν ή α τους διχοτομίσουν. Οιτ πρόλαβαν το έκαναν ήδη.

    Μας συμφέρει να έχει αντίπαλο δέος ο Τάντιτς για να μην κάνει οτι θέλει, είναι πολύ φιλοδυτικός και καθηκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. *Ρωσία

    *Οτι

    Δαίμων του τυπογραφίου σκοπιανής εθνικότητας.

    Αναζητείται προς ευθανασία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμάς μας συμφέρει να μη περάσουν "αέρα" τα τετελεσμένα στα Βαλκάνια. Είναι γιατί αλλοιώς είμαστε οι επόμενοι για πετσόκομα στο σχεδιασμο των "συμμάχων μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share