Για τους Έλληνες της ΠΓΔΜ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Για τους Έλληνες της ΠΓΔΜ.

*(Τα δεκάδες email που δεχόμαστε από τη στιγμή που αναρτήσαμε αυτή τη δημοσίευση μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε την προβολή της ψηλά στη σελίδα μας καί σήμερα.Απ'ό,τι φαίνεται πολλοί ξέρουν..λίγοι όμως μιλούν.
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.)


Επειδή στην απάντηση που εξέδωσε το Υπ.Εξωτερικών προς την ερώτηση του βουλευτή κ.Αιβαλιώτη (ερ.2384 της 24/7/) αναγράφονται ορισμένες ανακρίβειες οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μερικές υποδείξεις..
Η ερώτηση του Αιβαλιώτη αφορούσε τους Έλληνες που κατοικούν στην ΠΓΔΜ και άπαιτούσε να μάθει για "ποιο λόγο η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει ως τώρα διεθνώς το ζήτημα της αναγνώρισης και προστασίας της Ελληνικής μειονότητας οι οποίοι,σύμφωνα με δήλωση του κ.Κ.Γκλιγκόροφ σε τσέχικη εφημερίδα το 1991 ανέρχονταν σε 100.000 άτομα."
Η απάντηση που πήρε ο κ.Αιβαλιώτης απ΄το Υπ.Εξωτερικών ήταν πως "οι Έλληνες της ΠΓΔΜ δεν ήταν περισσότεροι από 422 πολίτες σύμφωνα με την απογραφή των σκοπιανών το 2002",μαζί με κάποιες αοριστολογίες περί ενίσχυσης κάποιων συλλόγων,προστασία διερχόμενων Ελλήνων κλπ..
Και η απορία είναι η εξής:
  • Eίναι δυνατόν το επίσημο Ελληνικό κράτος να βασίζεται σε στοιχεία απογραφής της ΠΓΔΜ για να απαντήσει σε μια τέτοια ερώτηση;
  • Είναι ποτέ δυνατόν σε επίσημη απογραφή να δηλώσει κάποιος "Έλληνας";
  • Έχετε την εντύπωση στο Υπ.Εξωτερικών πως δεν υπάρχει πίεση και φόβος στην Ελληνική μειονότητα της ΠΓΔΜ ώστε να τολμήσουν να δηλώσουν Έλληνες;
Aντί περισσότερων ερωτήσεων προτείνουμε στους υπευθύνους του Ελληνικού Υπ.Εξωτερικών και των λοιπών αρμοδίων υπηρεσιών να επισκεφθούν την κωμόπολη του παρακάτω χάρτη..


Πρόκειται για την κωμόπολη Πέχτσεβο (εάν δεν γνωρίζετε πως να φτάσετε εκεί,χρησιμοποιήστε τα χειριστήρια πάνω στην εικόνα...) η οποία βρίσκεται στην ορεινή ανατολική ΠΓΔΜ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Το Πέχτσεβο αριθμεί σήμερα 5.517 κατοίκους (απογραφή 2002) με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, να είναι Έλληνες,πρόσφυγες από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης.Οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν απ΄την Καλίπολη,το 1923,μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκαν προσωρινά στη Θεσσαλονίκη.Στη συνέχεια όμως κατευθύνθηκαν βόρεια προς στην τότε Σερβία, προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski.
Πρόκειται, για ένα καθαρά ελληνικό χωριό στο οποίο μάλιστα οι Έλληνες κάτοικοι έχουν συστήσει πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο»! Οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμα να κρατήσουν την Ελληνική καταγωγή τους ιδρύοντας πρόσφατα και τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας όμως η Ελληνίδα δασκάλα που επισκεπτόταν δύο φορές την εβδομάδα την μικρή πόλη για το σκοπό αυτό σταμάτησε τις επισκέψεις ενώ το Ελληνικό κράτος είναι για ακόμη μια φορά "απών".Στην απογραφή του 2002,που επικαλείται στην απάντησή του το Υπ.Εξωτερικών, ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να πολιτογραφηθούν ως "Έλληνες" καθώς οι μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ως "Μακεδόνες" οι περισσότεροι και άλλοι ως Τούρκοι. Συγκεκριμένα : "Mακεδόνες" 4.737, Ρομά 390, Τούρκοι 357 και άλλοι 33.Μήπως κάποιος απ΄τους παραπάνω δηλωθέντες ως "Mακεδόνες",Τούρκους κλπ ξεκίνησε τη λειτουργία του Συλλόγου;;
Η αλήθεια είναι πως μια ολόκληρη κωμόπολη στην οποία κατοικούν μερικές χιλιάδες Ελλήνων,βρίσκεται ξεχασμένη και παρατειμένη στην τύχη της,στην καρδιά μιας χώρας στην οποία,για το Ελληνικό Υπ.Εξωτερικών "κατοικούν μόνο 422 Έλληνες"!
*Οι σκοπιανοί έξουν στηρίξει ολόκληρη τη θεωρία τους περί Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα αλλά και την επιθετική τους πολιτική,επάνω στα 2000 άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" στην περιοχή της Δυτ.Μακεδονίας ενώ μόνο στην κωμόπολη Πέχτσεβο κατοικούν περισσότεροι από 45οο Έλληνες.
  • Στην παραπάνω κωμόπολη έχουν βρεθεί πρόσφατα 2 μέλη της συντακτικής ομάδας του παρόντος ιστολογίου και σύντομα θα αναρτηθεί εδώ,στο Greece-Salonika,το φωτογραφικό υλικό της επίσκεψης αλλά και επιπλέον πληροφορίες.
Bookmark and Share