Πετρέλαιο:Σενάρια για 10 δολλάρια το βαρέλι! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Πετρέλαιο:Σενάρια για 10 δολλάρια το βαρέλι!

Δέκα χρόνια μετά από την αποτυχία του ΟΠΕΚ για συγκράτηση τιμών και την κατάρρευση της τιμής του βαρελιού στα 10 δολάρια το βαρέλι, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο καθυστερούν στη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί μια εκ νέου κατρακύλα στις τιμές ενώ τα σενάρια μιλούν πλέον ακόμα και για πτώση κοντά στα 10$..
Οι υπουργοί ενέργειες των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ ανέβαλαν την απόφασή τους για μια περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.
Ωστόσο, οι υπουργοί άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για μια τέτοια κίνηση στην επόμενη συνάντησή τους στην Αλγερία, στις 17 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ όμως, η απόφασή τους αυτή ώθησε την τιμή του πετρελαίου στα 48,25 δολάρια το βαρέλι. Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, αυτή τη φορά ο Οργανισμός δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποχώρηση της τιμής κατά περίπου 67% από αυτή του Ιουλίου, όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν φτάσει στο ζενίθ τους.
Η Merrill Lynch, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αγγίξει χαμηλό 25ετίας, αναμένει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα υποχωρήσει στα 43 δολάρια το βαρέλι, κατά 21% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης εβδομάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 1998 η τιμή του πετρελαίου είχε σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 61%, φτάνοντας στα 10,35 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αργού πετρελαίου με ημερομηνία παράδοσης Ιανουαρίου, μειώθηκε κατά 1,47 δολάρια ή 2,7% στα 52,96 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ μείωσαν τις προβλέψεις τους για την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ περιόρισε τις προβλέψεις του για τη χρήση πετρελαίου τον επόμενο χρόνο κατά 530.000 βαρέλια ή 0,6% και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προβλέψεις του κατά 670.000 ή 0,8%.
Bookmark and Share