Προσωρινή αναβολή στην τοποθέτηση του ανδριάντα στα Σκόπια.Νέα απόπειρα για μνημείο στα...Γαυγάμηλα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Προσωρινή αναβολή στην τοποθέτηση του ανδριάντα στα Σκόπια.Νέα απόπειρα για μνημείο στα...Γαυγάμηλα!

Ο δήμαρχος των Σκοπίων έβαλε τελικώς το δικό του...βέτο δίνοντας μια προσωρινή παράταση στην επιδίωξη του Νίκολα Γκρουέφσκι να τοποθετήσει γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγ.Αλεξάνδρου στο κέντρο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.Η παράταση όμως είναι όντως προσωρινή καθώς ο μετριοπαθής δήμαρχος του Μητροπολιτικού δήμου των Σκοπίων Τρύφωνα Κόστοφσκι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος δήμαρχος και μετά τις 22 Μαρτίου οπότε και θα διεξαχθούν δημοτικές αλλά και προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.. Ο κ.Πέτκοφσκι μάλιστα,ο οποίος αντιτίθεται σε σταθερή βάση στην εθνικιστική ρητορική του κ.Γκρουέφσκι έχει δηλώσει πως "όσο θα είναι δήμαρχος δεν πρόκειται να επιτρέψει την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου."
Το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρ.Τελίδη στο "Έθνος" αναφέρει:
"Πληροφορίες (σ.σ. αποκλειστικές του Greece-Salonika) ανέφεραν ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο θα γινόταν η τοποθέτηση του αγάλματος, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.O Νίκολα Γκρούεφσκι αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις 22 Μαρτίου, ώστε να εκλεγεί καινούργιος μητροπολιτικός δήμαρχος στα Σκόπια και να υλοποιήσει το εγχείρημά του χωρίς καμία αντίδραση.
Το φαραωνικό άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου έγινε αιτία να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της δημάρχου του κεντρικού δήμου, όπου βρίσκεται και η κεντρική πλατεία, της Βιολέτας Αλάροβα, καθώς και του δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου των Σκοπίων Τρύφωνα Κόστοφσκι.
Η πρώτη που ανήκει στο VMRO-DPMNE συνεργάζεται με την κυβέρνηση σε όλη αυτή την επιχείρηση με τα "αγάλματα των αρχαίων Μακεδόνων". Ομως την ευθύνη της κεντρικής πλατείας έχει η διοίκηση του μητροπολιτικού δήμου και ο επικεφαλής της Τρ. Κόστοφσκι έχει αντιδράσει ανοικτά στην τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο τελευταίος, που είναι επιχειρηματίας, έχει επικρίνει επανειλημμένα την εθνικιστική πολιτική του Ν. Γκρούεφσκι και αντιμετωπίζει με σκωπτικό τρόπο όλα αυτά τα περί αρχαίας μακεδονικής ταυτότητας, ενώ αυτές τις μέρες ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές για την Τ.Α. που θα γίνουν παράλληλα με τις προεδρικές, στις 22 Μαρτίου."
και συνεχίζει αποκαλύπτοντας και την επόμενη εξωφρενική προσπάθεια της κυβέρνησης του VMRO :
"σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο Ιράκ, που ενημέρωσαν την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιράκ να στήσει ένα μνημείο στην περιοχή του Αρμπίλ στο Βόρειο Ιράκ για τη Μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα. Την περιοχή αυτή, που βρίσκεται στην περιοχή των Κούρδων, ελέγχει ο Κούρδος ηγέτης Μασέρ Μπαρζανί.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν περιορίζεται σε όσα ανιστόρητα κάνει εντός της χώρας, αλλά όπως φαίνεται πλέον παίρνει πρωτοβουλίες και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια οικειοποίησης της ελληνικής ιστορίας."
(*Εικόνα:εξώφυλλο του περιοδικού "Φόκους"των Σκοπίων με την...μακέτα του έργου)
Bookmark and Share