Κόντρα Βουλγαρίας-Σκοπίων λόγω..."μακεδονικής" μειονότητας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Κόντρα Βουλγαρίας-Σκοπίων λόγω..."μακεδονικής" μειονότητας.

Την υπόγεια κόντρα που υπάρχει μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας λόγω της υποτιθέμενης "μακεδονικής" μειονότητας της Βουλγαρίας ανέδειξε η χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αμέσως μετά της συνάντησή τους (φωτογ.) στη Σόφια.
Το κλίμα φορτίστηκε όταν οι ερωτήσεις έφτασαν στο θέμα της νομιμοποίησης της οργάνωσης “Ομο Ίλιντεν - Πιρίν”, τα μέλη της οποίας, όπως υποστηρίζουν τα Σκόπια, ανήκουν στη “μακεδονική” μειονότητα που διαβιώνει στη Βουλγαρία.Η οργάνωση που επειχειρεί να ανγνωριστεί ως κόμμα είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων και δικαιώθηκε, δεν έχει όμως αναγνωριστεί ποτέ όμως απ΄τα συνταγματικά δικαστήρια της Βουλγαρίας.
Χθες,όπως αναμεταδίδει το σχετικό διάλογο η εφημερίδα "Μακεδονία", όταν σκοπιανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Βούλγαρο Πρόεδρο για το θέμα διεμήφθησαν τα εξής:
o Βούλγαρος πρόδρος απάντησε πως “υπάρχει... σχετική απόφαση από συνταγματικό δικαστήριο της Σόφιας, την οποία δεν σχολιάζω” και πρόσθεσε ότι “από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν προκύπτουν αυτόματα υποχρεωτικές ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης”. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ όμως του ανταπάντησε ότι “αφού οι δύο χώρες έχουν δηλώσει την προσήλωσή τους σε ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα ήταν φυσικό οι αποφάσεις ευρωπαϊκού δικαστηρίου να γίνονται σεβαστές” και πως “η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της πολιτικής ένωσης”. Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Παρβάνοφ σχολίασε με νόημα ότι “θα έρθει η ώρα που η κοινή ιστορία θα μας ενώνει και δεν θα μας χωρίζει”, για να τονίσει ότι “πέρα από τη νομική πλευρά υπάρχει και η ηθική πλευρά που πρέπει να σκέφτονται οι πολιτικοί άνδρες”..H υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα όποτε αναφέρεται το παραπάνω θέμα ενώ τα Βουλγαρικά ΜΜΕ καλούσαν την κυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Απρίλιο,κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι με το γνωστό Ελληνικό βέτο, να σταματήσει να κρύβεται πίσω απ΄την Ελλάδα και να λάβει επιτέλους θέση απέναντι στη διαστρέβλωση της Ιστορίας που επιχειρεί η ΠΓΔΜ..

Bookmark and Share