"Αερομαχίες" τεσσάρων παικτών για τα 5 δις ευρώ των νέων Ελληνικών μαχητικών.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

"Αερομαχίες" τεσσάρων παικτών για τα 5 δις ευρώ των νέων Ελληνικών μαχητικών..

Email από εφημερίδα"Τα Νέα"
Φουντώνει στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο η μάχη για το αεροπορικό κομμάτι του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Χθες,η αμερικανική Μπόινγκ ανακοίνωσε και επισήμως την πρόθεσή της να μπει στον χορό διεκδίκησης του χρυσού συμβολαίου με το μαχητικό που παράγει- το Super Ηornet F-18, με ενδεικτική τιμή τα 53,8 εκατ. δολ. το ένα και παραδόσεις εντός των προθεσμιών (τέλος 2011- αρχές 2012) που θέτει η Ελληνική πολεμική Αεροπορία.
Λίγες ημέρες πριν ο έτερος αμερικανικός κολοσσός Λόκχιντ Μάρτιν παρουσίασε στην Αθήνα τη δική του διπλή- υποψηφιότητα: το γνωστό στην Ελλάδα F-16 Αdvanced Βlock 52 Ρlus και το καινούργιο στην αγορά F-35 (JSF). Η συμμετοχή και των δύο αμερικανικών εταιρειών σε αερομαχία στους ελληνικούς ουρανούς γίνεται ύστερα από πολλά χρόνια και σηματοδοτεί τον έντονο ανταγωνισμό που έχει ενισχύσει η... οικονομική κρίση.
Στο ευρωπαϊκό σκέλος της αερομαχίας, σε αυτή τη φάση κυριαρχούν οι παρασκηνιακές και διπλωματικές κινήσεις. Την προώθηση του αεροσκάφους Γιουροφάιτερ που κατασκευάζει κοινοπραξία εταιρειών από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία έχει αναλάβει η Βόννη. Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι έχει δυσαρεστηθεί με τα μπρος- πίσω της κυβέρνησης Καραμανλή.
Οι Γάλλοι, που έχουν πάρει επισήμως τη διαβεβαίωση ότι οι 6 φρεγάτες και τα 17 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης θα αγοραστούν από αυτούς, δεν έχουν εγκαταλείψει την αερομαχία και φαίνεται ότι ετοιμάζουν νέα πρόταση για το Rafale, αφού η προηγούμενη για αντικατάσταση μέρους των Μιράζ δεν προχώρησε.
Με ελπίδες ότι το ανακάτεμα της ευρωπαϊκής τράπουλας λόγω της οικονομικής κρίσης και η αναζήτηση μέτρων για την αντιμετώπισή της μπορεί να τους ευνοήσουν παραμένουν στο παιχνίδι και οι Σουηδοί με το Γκρίπεν. Ευρωπαίοι διπλωμάτες και παράγοντες της αγοράς της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση όσον αφορά τις ανάγκες δανεισμού και στήριξης οικονομιών όπως αυτή της Ελλάδας, ευνοεί ευρύτερες συζητήσεις και deal με «ευρωπαϊκό άρωμα»... Από την άλλη οι Αμερικανοί, παρ΄ ότι δεν «καταλαβαίνουν» από διπλωματικά οφέλη, ξέρουν καλά και τη δύναμη της χώρας τους και το πόσο ελκυστικό είναι το «άρωμα Ομπάμα» παρ΄ όλο που δεν περιέλαβε την Ελλάδα στο ταξίδι του...
Bookmark and Share