376 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

376 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης!


  • Ρεκόρ συμμετοχών -περισσότερες από κάθε άλλη φορά.


Η ανακοίνωση των βραβείων Νόμπελ ξεκινά την Δευτέρα  3 Οκτωβρίου με το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής ακολουθεί το Νόμπελ Χημείας και  7 Οκτωβρίου το... Νόμπελ Ειρήνης όπου φέτος έχει καταγραφεί ρεκόρ με 376 υποψηφιότητες.

Το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί στις 10 του Οκτωβρίου ενώ η ημερομηνία του Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί καθώς(σύμφωνα με την παράδοση, η ακριβής ημερομηνία ανακοινώνεται λίγο πριν από την ανακοίνωση του νικητή
Τα κορυφαία βραβεία όπως κάθε χρόνο θα ανακοινωθούν αρχές Οκτωβρίου και η απονομή πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο. Όλα τα βραβεία, εκτός από το Νόμπελ Ειρήνης, απονέμονται στη Στοκχόλμη.
Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους όλα τα μέλη εθνικών κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, πανεπιστημιακοί καθηγητές σε τομείς όπως η Ιστορία και το Δίκαιο, καθώς και νικητές του βραβείου προηγούμενων χρόνων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους.

Ο πρόσφατα αποθανών Σιμόν Πέρες από το Ισραήλ μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 με τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ (που έχουν επίσης έκτοτε αποβιώσει).
Η Μητέρα Τερέζα, που ανακηρύχθηκε αγία αυτό τον μήνα από τον Πάπα Φραγκίσκο, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979.

Οργανώσεις έχουν κερδίσει τρία από τα τέσσερα βραβεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας την ισχυρότερη επίδοσή τους μετά τη δημιουργία των Νόμπελ το 1895 με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ.
Το περσινό Νόμπελ Ειρήνης κέρδισε το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας επειδή βοήθησε να οικοδομηθεί με ειρηνικά μέσα η δημοκρατία. Το 2013 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στην Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επί πολλά χρόνια το βραβείο μοιράζονταν οργανώσεις και πρόσωπα ώστε να δοθεί ένα ανθρώπινο πρόσωπο, όπως συνέβη όταν το βραβείο κέρδισαν τα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα Κόφι Άναν το 2001.
Πριν από την ΕΕ, το τελευταίο βραβείο που δόθηκε σε μια οργάνωση ήταν το 1999, στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Μια από τις φετεινές υποψηφιότητες είναι για την ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, που επιτεύχθηκε έπειτα από 50 χρόνια πολέμου, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ . Στην περίπτωση αυτή το βραβείο θα μοιράζονταν ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο αρχηγός των μαρξιστών ανταρτών των FARC Τιμοσένκο –πολεμικό ψευδώνυμο του Ροδρίγο Λοντόνο– οι οποίοι υπέγραψαν μια συμφωνία στις 26 Σεπτεμβρίου η οποία θέτει τέρμα σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.
Αλλοι υποψήφιοι για το βραβείο των 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (934.000 δολάρια ΗΠΑ) είναι η Σβετλάνα Γκανουσκίνα, μια Ρωσίδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, τα Λευκά Κράνη της Συρίας, μια ομάδα πολιτών που διασώζει θύματα αεροπορικών επιδρομών καθώς και οι έλληνες νησιώτες που έχουν βοηθήσει Σύρους πρόσφυγες με σημείο αναφοράς την Λέσβο.
Υποψήφιοι είναι ακόμη οι διαπραγματευτές συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή ο πρώην συνεργάτης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.
Bookmark and Share