Εγκρίθηκε απ΄το Ευρωπαικό κοινοβούλιο η Έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Εγκρίθηκε απ΄το Ευρωπαικό κοινοβούλιο η Έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ

Συγκρατημένη αισιοδοξία στα Σκόπια,προβληματισμός στην Αθήνα.

Με σημαντική πλειοψηφία 478 ψήφων υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες βράδυ την τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ που εισηγήθηκε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Έρικ Μέγερ.
Στην έκθεση, το ζήτημα για το όνομα λαμβάνεται υπόψη ως "μία βασική εκκρεμότητα", για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση.
Παρ' όλα αυτά το ΕΚ φρονεί οτι "παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης".
Με τροπολογία των σοσιαλιστών απαλείφθηκε μέρος παραγράφου με την οποία εζητείτο από την Ελλάδα "να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της εναντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".
Ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων πάντως με την ΠΓΔΜ δεν προτείνεται, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να διαπιστώσει κατά πόσο οι προσεχείς εκλογές, προεδρικές και τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι προγραμματισμένες για το τέλος Μαρτίου, θα διεξαχθούν δημοκρατικά.
Bookmark and Share