Πλήρης ένταξη του Κοσόβου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Πλήρης ένταξη του Κοσόβου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρώτος σημαντικός διεθνής θεσμός που προσφέρει πλήρη ένταξη στην Πρίστινα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ο πρώτος σημαντικός διεθνής θεσμός ο οποίος πρόσφερε στο Κόσοβο την πλήρη ένταξη στους κόλπους του ως μέλος.Το Κόσοβο πασχίζει να επιτύχει διεθνή αναγνώριση μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το Φεβρουάριο του 2008.Έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, χωρών-μελών της ΕΕ και άλλων.Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρακτικά δικαίωμα άσκησης βέτο επί των αποφάσεων του ΔΝΤ, αντίθετα π.χ.με τον ΟΗΕ, όπου η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η... ένταξη στο ΔΝΤ "αποτελεί άλλο ένα ιστορικό γεγονός για το Κόσοβο και το μέλλον του στις Ευρωπαϊκές και Ευρωατλαντικές δομές".
Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς δήλωσε ότι η εισδοχή του Κοσσυφοπεδίου στο ΔΝΤ ήταν κάτι αναμενόμενο."Το σημαντικό είναι πως δεν είναι μέλος του ΟΗΕ", πρόσθεσε.Χθες Παρασκευή, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το εκτελεστικό του συμβούλιο επικύρωσε την ψηφοφορία μεταξύ των 185 μελών του η οποία ενέκρινε την συμμετοχή του Κοσόβου στο Ταμείο.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την τυπική έγκριση από την Πρίστινα, θεωρείται δεδομένη.
Πέραν την ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας του, η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΔΝΤ του παρέχει πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια και δανεισμό.
Η ένταξη του στο ΔΝΤ θα επιτρέπει επίσης στο Κοσσυφοπέδιο να υποβάλλει αίτημα εισδοχής στους κόλπους της Παγκόσμιας Τράπεζας.Ο Θάτσι δήλωσε πως αναμένει το Κόσοβο να ενταχθεί στην ΠΤ τον Ιούνιο.
Bookmark and Share