Ως πράκτορα της CIA κατονόμασε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ως πράκτορα της CIA κατονόμασε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ!

Κατέθεσε όλα τα στοιχεία στη δίκη της Εργκενεκόν..

Πράκτορας της CIA με το κωδικό όνομα «τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης» ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στα στοιχεία που κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπόθεση «Εργκενεκόν» η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Βατάν»!
Η εφημερίδα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των στοιχείων που παρέδωσε η ΜΙΤ στο δικαστήριο, υπό μορφήν έξι CD. Πρόκειται για... υλικό που είχε στείλει με ανώνυμη επιστολή κάποιος που αυτοχαρακτηριζόταν πρώην αστυνομικός. Το υλικό είχε σταλεί στη ΜΙΤ στις 3 Ιουλίου 2002.
Τον Γενάρη του 2009, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση «Εργκενεκόν» είχε ζητήσει από τη ΜΙΤ το εν λόγω υλικό. Σε ένα από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στα CD, αναφέρεται ότι, μετά την πτώση της κυβέρνησης Ερμπακάν το 1997, κάποιοι Τούρκοι πολιτικοί έθεσαν θέμα περιουσίας της Τσιλέρ στις ΗΠΑ.
Για τον λόγο αυτό ήλθαν σε επαφή με έναν πρώην πράκτορα της CIA με το κωδικό όνομα Cal, ο οποίος επικοινώνησε με άλλον πρώην πράκτορα, με το όνομα Fish, που βρισκόταν στην Πράγα. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τελευταίος, στην κατάθεση που έδωσε στην αμερικανική βάση στη Φρανκφούρτη, είπε ότι το 1979 η Τσιλέρ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα, με βάση τον αμερικανικό νόμο που προβλέπει να παρέχεται η αμερικανική υπηκοότητα σε όσους πολίτες ξένων χωρών εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Στην ίδια κατάθεση, ο πράκτορας υποστήριξε επίσης ότι η Τσιλέρ ήταν πράκτορας της CIA από το 1967. Στο ίδιο έγγραφο, περιλαμβάνεται σημείωμα τρίτου πρώην πράκτορα της CIA, ο οποίος αναφέρει ότι ο Fish «σκοτώθηκε σε πυρκαγιά που προκλήθηκε στην κατοικία του, με αποτέλεσμα να χαθούν και τα στοιχεία σχετικά με την Τσιλέρ και τη CIA».
Σημειώνεται ότι κατά τις αποκαλύψεις και τους ισχυρισμούς που είχαν προβληθεί μετά το 1997 στην Τουρκία σχετικά με το σκάνδαλο «Σουσουτρλούκ», είχαν έλθει στο φως της δημοσιότητας πολλά στοιχεία σχετικά με την Τσιλέρ. Αυτά αφορούσαν την περιουσία της, την αμερικανική υπηκοότητά της και τις σχέσεις της με τη CIA.






ελευθεροτυπία
Bookmark and Share