Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από τα σχόλια των εγκυρότερων ευρωπαικών εφημερίδων..
«Οι επόμενες ημέρες ενδέχεται να σφραγίσουν το μέλλον του Εργατικού Κόμματος για δεκαετίες», υποστηρίζουν οι βρετανικοί The Times μετά την πανωλεθρία των Εργατικών στις ευρωεκλογές:
«Εάν το...Εργατικό Κόμμα αποφασίσει να στηρίξει τον Μπράουν, θα οδηγηθεί σε νέα, πανηγυρική ήττα. Με έναν νέο αρχηγό θα έπεφτε το κόμμα στα μαλακά και θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα την μετάβασή του στην αντιπολίτευση.»
«Υπάρχει κάτι σαν ηθική ευθιξία στην πολιτική», παρατηρεί η γαλλική εφημεριδα Liberation:
«Είναι άξιον μνείας το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε ο Πράσινος Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ και η λίστα ων Οικολόγων. Ο επικεφαλής των Γάλλων Πράσινων διεξήγαγε εξ αρχής έναν προεκλογικό αγώνα με σύνθημα ένα νέο οικολογικό κοινωνικό μοντέλο. Ο δεύτερος νικητής είναι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο πρόεδρος παρά την οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι δεν κράτησε καμία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις έχασε μόνον δύο-τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Τέλος, τι να πούμε για το θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα των σοσιαλιστών; Δύο πράγματα: Πρώτον δεν είχαν καμία καινούργια ιδέα και δεύτερον επικεντρώθηκαν σε εγωιστικές φιλοδοξίες.»
«Οι απλοί εργαζόμενοι αυτομόλησαν στους δεξιούς λαϊκιστές»
«Πύρρειος νίκη του Μπερλουσκόνι», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica:
«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγόρευσε τη νίκη του κόμματός του σε καθοριστική παράμετρο για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως, καλές ή κακές, μετατίθενται συνεχώς στο μέλλον και η διαμάχη στους κόλπους του κυβερνητικού κόμματος εντείνεται μαζί με την πολιτική υστερία.»
«Οι κλασικοί ψηφοφόροι της σοσιαλδημοκρατίας, οι απλοί εργαζόμενοι, αυτομόλησαν στους δεξιούς λαϊκιστές που υπόσχονται απλές λύσεις για πολύπλοκα προβλήματα», σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard
«Η ΕΕ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους πολίτες της», υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia:«Τα μεγάλα κόμματα απέτυχαν να μεταδώσουν στους πολίτες των χωρών τους τον ενθουσιασμό μιας ενωμένης Ευρώπης. Δεύτερο συμπέρασμα; η Ευρώπη στρέφεται προς τα δεξιά, ενώ η σοσιαλδημοκρατία βιώνει μια σοβαρή ήττα.»
«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση δεν ενίσχυσε τα πολιτικά άκρα, τα ακραία πολιτικά κόμματα», συμπεραίνει από τη σκοπιά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung:«Στις κρίσεις οι Γερμανοί δεν στρέφονται ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Οι πολιτικές ανατροπές και η κρίση για τους Γερμανούς δεν συμβαδίζουν. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την πεπατημένη και μια οικεία μορφή άσκησης της πολιτικής.»
«Η καταστροφικής έκτασης αποχή στις ευρωεκλογές ερμηνευόταν συνήθως με το περίφημο ‘δημοκρατικό έλλειμμα’ των ευρωπαϊκών θεσμών», υπογραμμίζει η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung:
«Όλοι έλεγαν ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμία ισχύ και επομένως δεν μπορεί να ενθουσιάσει. Αλλά ενώ ενισχύονται οι εξουσίες του ευρωκοινοβουλίου, συρρικνώνεται η βάση του.
Η προσέλευση στις κάλπες συρρικνώνεται συνεχώς και αυτό αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των πολιτών, αλλά η Ευρώπη των ελίτ.»
πηγή ντόιτσε βέλλε