«Όχι» στα τουρκικά από τους Βούλγαρους. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

«Όχι» στα τουρκικά από τους Βούλγαρους.

Νέα ένταση πυροδοτεί στη Βουλγαρία η απόφαση φορέων να συγκεντρώσουν υπογραφές για την απαγόρευση της προβολής δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα από την κρατική τηλεόραση.

Περισσότερες από 12 χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε μέσα σε τρεις μόλις ημέρες η πρωτοβουλία του λεγόμενου «Κόμματος των Βούλγαρων Ανδρών» που ζητά την απαγόρευση της προβολής δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα από την κρατική τηλεόραση.
Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Ρόσεν Μάρκοφ, θα παραδώσει εντός των επομένων ημερών τις... υπογραφές στην διευθύντρια της κρατικής τηλεόρασης της Βουλγαρίας. Σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η προβολή του δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ο ίδιος απειλεί με κινητοποιήσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης στη Σόφια.
Το βασικό επιχείρημα των εθνικιστικών κύκλων που ξεκίνησαν την σχετική πρωτοβουλία στηρίζεται στη νομοθεσία για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Βάσει αυτής όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα πρέπει να προβάλλονται στην επίσημη γλώσσα του κράτους, δηλαδή στη βουλγαρική. Το δελτίο ειδήσεων στην τουρκική μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση εδώ και 9 χρόνια. Εύλογο το ερώτημα, γιατί επανέρχεται τώρα το θέμα στην επικαιρότητα;

Στην αναζήτηση της απάντησης πρέπει να ληφθεί υπόψη πρωτίστως το νέο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Το κόμμα των τουρκικής καταγωγής Βούλγαρων, το «Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερίες», δεν συμμετέχει πλέον στη διακυβέρνηση της χώρας και αυτό για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Μερίδα των πολιτών, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση, επιρρίπτει στο κόμμα ότι αφενός δεν δρομολόγησε πολιτικές για την κοινωνική ενσωμάτωση της μειονότητας και αφετέρου ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων εκπροσώπων της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με την απόφασή του να υιοθετήσει πρόταση του εθνικιστικού κόμματος Ατάκα. Η πρόταση προβλέπει την καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα του βουλγαρικού αγώνα κατά της οθωμανικής κυριαρχίας τη δεκεαετία του ΄20.-Nτόιτσε Βέλλε-

Bookmark and Share