Νέα «βουτιά» για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα «βουτιά» για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η Ελλάδα υποχώρησε τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Τέσσερις ολόκληρες θέσεις υποχώρησε το τελευταίο έτος η Ελλάδα στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας στον οποίο μετέχουν 133 χώρες.
-Πατήστε εδώ fullrankings.pdf για να δείτε ολόκληρο τον κατάλογο του World Economic Forum σε μορφή PDF.-
Από την 67η βρίσκεται πλέον στην 71η θέση και έχει τη χειρότερη επίδοση σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, ενώ σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας έχουν πλασαριστεί κράτη όπως η Αίγυπτος, η Κολομβία, το Καζακστάν, κλπ.
Την περίοδο 2007-2009 η Ελλάδα έχει..
χάσει συνολικά 10 θέσεις.

Η Τουρκία κατοχύρωσε την 61η θέση, βελτιώθηκε δηλαδή στη φετινή κατάταξη κατά δύο θέσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ελληνική «αχίλλειος πτέρνα» είναι η μακροοικονομική σταθερότητα (103η θέση) και η αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας (116η θέση).

«Φρένο» στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας βάζει η γραφειοκρατία, η ανελαστική αγορά εργασίας, η διαφθορά, η φορολογία, η ασταθής πολιτική και η δυσκολία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάνουν εφέτος την πρωτοκαθεδρία τους και να υποχωρούν στη δεύτερη θέση. Αιτία, όπως τονίζεται στην έκθεση, ήταν το γεγονός πως η οικονομία της Ελβετίας παρουσίασε σε γενικές γραμμές σταθερή πορεία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου υπήρξε σαφής εξασθένηση σε αρκετούς κλάδους.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Σιγκαπούρη από την πέμπτη που είχε καταλάβει πέρυσι και η πεντάδα συμπληρώνεται με τη Σουηδία και τη Δανία. Ακολουθούν Φινλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share