Αντιδράσεις Αλβανίας αλλά και ΗΠΑ για την εγκυκλοπαίδεια της ΠΓΔΜ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Αντιδράσεις Αλβανίας αλλά και ΗΠΑ για την εγκυκλοπαίδεια της ΠΓΔΜ.

  • Τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών προκάλεσε η έκδοση της «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU).
  • Για "γελοίες υποθέσεις"κάνει λόγο η Αμερικανική πρεσβεία..
Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κάτοικους.η παραπάνω αναφορά αμφισβητούν έντονα οι Αλβανοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτόχθονος λαός στην ΠΓΔΜ.
Στοιχεία που ενισχύουν τις αντιδράσεις των Αλβανών είναι ότι αναφέρονται ως «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄αυτούς ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται οτι οι...
Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι το 2001 είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς της χώρας, εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς.

Η τελευταία αναφορά ενόχλησε και τις ΗΠΑ, που μέσω τις πρεσβείας τους κάνουν λόγο για «ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις», εκφράζοντας ταυτόχρονα την «απογοήτευση» τους για την MANU η οποία «επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις ». Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από την πρεσβεία της Μ.Βρετανίας στην ΠΓΔΜ.














tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share