Κρυφή Ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια καταγγέλλει ο Κουμουτσάκος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Κρυφή Ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια καταγγέλλει ο Κουμουτσάκος

– απάντηση Λοβέρδου.
Από το Antinews.gr

Σοβαρότατους υπαινιγμούς για την στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των Σκοπίων διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος θέτοντας ερωτήματα για την «κρυφή ατζέντα ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό» και το «τι ακριβώς είχε συμφωνήσει ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών».
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν..
πρόσφατη συνέντευξη του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέα Λοβέρδου στο http://www.newstime.gr/ όπου μεταξύ άλλων λέει και τα εξής: «H ΝΔ μετέτρεψε ένα θέμα διαφοράς με τη γείτονα για το θέμα του ονόματος σε ένα θέμα καθολικής αντίθεσης με τα Σκόπια. Αν γίνουμε κυβέρνηση θα εξαφανίσουμε αυτή την αρνητική κατάσταση. Θα περιορίσουμε αυστηρά τις διαφορές μας στο θέμα του ονόματος και θα αναπτύξουμε σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν είναι π.χ. σωστό η κ. Μπακογιάννη να μην έχει ποτέ δει την ηγεσία των Σκοπίων ή να μην τηλεφωνιέται μαζί τους επειδή υπάρχει έξαρση στο θέμα του ονόματος … Ναι. Είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία με τα Σκόπια επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Και θα το ξανακάνουμε. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα επίλυσης και όχι αντιπαλότητας.»

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο υπεύθυνος για τα εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ:

1. Δίνει λευκό συγχωροχάρτι στον εθνικιστή Γκρουέφσκι για την ένταση στις σχέσεις με την FYROM.

2. Προαναγγέλλει – εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση- μονομερείς κινήσεις από την Ελλάδα για τη μεταβολή της κατάστασης χωρίς να ζητάει τίποτα, μα τίποτα, από τον Γκρουέφσκι.

3. Προαναγγέλλει μονομερή περιορισμό των διαφορών στο θέμα του ονόματος και ανάπτυξη, μονομερώς, σχέσεων με τον κ. Γκρουέφσκι. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Γιατί λίγες μέρες πριν τις εκλογές αισθάνεται την ανάγκη υποχώρησης και υπαναχώρησης; Ποιους εξυπηρετεί; Ποιους ακούει η ηγεσία το ΠΑΣΟΚ; Χθες είχαμε το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Σήμερα το Σκοπιανό.

4. Εγκαλεί την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας γιατί δεν συναντιέται και γιατί δεν τηλεφωνιέται με τον κ. Γκρουέφσκι, όσο υπάρχει άλυτο το θέμα της ονομασίας.

Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος διατύπωσε τα εξής ερωτήματα: «Τι σχεδιάζεται;. Η Ν.Δ., οι Έλληνες πολίτες και, πάνω απ’ όλα, οι Μακεδόνες περιμένουν, άμεσα, απαντήσεις: – Αποκηρύσσει ή όχι τις θέσεις αυτές ο κ. Παπανδρέου; – Τι ακριβώς έχει η κρυφή ατζέντα ΠΑΣΟΚ για το Σκοπιανό; – Τι ακριβώς είχε συμφωνήσει ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών»;


Απάντηση Λοβέρδου




Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε την ακόλουθη δήλωση: Η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα και προσπαθώντας, εναγωνίως να βρει διέξοδο, πιάνεται από τα μαλλιά της. Η ΝΔ δεν διστάζει να θέτει σε διακινδύνευση τα εθνικά μας θέματα, βάζοντάς τα στο επίκεντρο και την ένταση του προεκλογικού αγώνα και χρησιμοποιώντας την προσφιλή της μέθοδο, της διαστρέβλωσης και της παραποίησης. …. Ας δούμε, όμως, τι ισχυρίζεται η ΝΔ:

α. Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να παίξει ένα ρόλο πρωτοποριακό στα Δυτικά Βαλκάνια, ούτως ώστε να μειωθούν οι εντάσεις και οι κίνδυνοι που απειλούν και τη χώρα μας και συνεπώς, τη θέση ότι, παρά το αρνητικό γεγονός πως, ηγέτης των Σκοπίων είναι ένας ακραίος εθνικιστής, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει πως με τα Σκόπια έχουμε μόνο ένα θέμα – αυτό του ονόματος – τη θεωρούν κρυφή ατζέντα, ενώ είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους από το 1995 και την επαναλαμβάνουν όλοι οι Έλληνες υπουργοί των Εξωτερικών και πρωθυπουργοί, από το 1995 έως και σήμερα. Και ιδιαίτερα ο κ Καραμανλής και η κυρία Μπακογιάννη. Συνεπώς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., σήμερα, υπέπεσε σε σοβαρότατο και αδικαιολόγητο, αφού ο ίδιος είναι διπλωμάτης, ολίσθημα.
β. Την πληροφορία ότι το 2001 είχε φτάσει η χώρα πολύ κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια – που δεν επιτεύχθηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου που μεσολάβησε εκεί – και την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη από τότε καταστήσει δημόσιο ποίημα, τη βλέπει σήμερα η Ν.Δ. ως αφορμή για να διατυπώσει αιτιάσεις περί ύπαρξης κρυφής ατζέντας!

Το επιχείρημα αυτό θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό, επειδή αφορά τα ευαίσθητα εθνικά μας θέματα . Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η Ελλάδα, παράλληλα με την αυστηρή και ανυποχώρητη υποστήριξη της θέσης του για την εθνική κόκκινη γραμμή, με βάση την οποία θα λυθεί το Σκοπιανό, μπορεί και πρέπει να επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση απέναντι σε ορισμένα προβλήματα ελαχίστων υπερηλίκων προσώπων. Καλά θα ήταν για τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου, δίχως στρεβλώσεις που υποσκάπτουν την υπεράσπιση των ευαίσθητων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, το κόμμα της Ν.Δ. να συνεννοείται με την κυβέρνηση, αλλά και με τους βουλευτές του, ειδάλλως, θα μπορούσαν, λ.χ. , οι επικοινωνιακοί επιτελείς της Ν.Δ. να μάθουν ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδας, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής τους, και να ζητήσουν πρακτικά από δεκάδες φόρα στη Βόρεια Ελλάδα , όπου έλαβαν μέρος….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share