56η η Ελλάδα στην κατάταξη με τα περισσότερα "ευτυχισμένα χρόνια ζωής".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

56η η Ελλάδα στην κατάταξη με τα περισσότερα "ευτυχισμένα χρόνια ζωής"..

Στην 56η θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε μια πρωτότυπη κατάταξη 148 χωρών του πλανήτη (οι οποίες καλύπτουν το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού), με κριτήριο τα χρόνια ευτυχισμένης ζωής, που οι κάτοικοι κάθε χώρας δηλώνουν ότι περιμένουν να ζήσουν.

Η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση το δείκτη «Ευτυχισμένων χρόνων ζωής», που ανέπτυξαν ερευνητές του... ολλανδικού πανεπιστημίου «Έρασμος» και ο οποίος συνδυάζει τον μέσο χρόνο προσδόκιμης ζωής ενός πολίτη μιας χώρας με το πώς αυτός αξιολογεί την ποιότητα και ευτυχία της ζωής του. Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν τα στοιχεία για το «προσδόκιμο ευτυχισμένης ζωής», τα οποία περιοδικά ανανεώνονται και περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Ευτυχίας.
Στην πρόσφατα ανανεωμένη για το 2009 σχετική λίστα, προηγείται διεθνώς η Κόστα Ρίκα, οι κάτοικοι της οποίας εμφανίζονται να αναμένουν 66,7 χρόνια ευτυχισμένης ζωής κατά μέσο όρο. Ακολουθεί η Ισλανδία με 66,4 χρόνια, η Δανία με 65 χρόνια, η Ελβετία με επίσης 65 χρόνια και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Καναδάς με 64 χρόνια. Την χειρότερη παγκόσμια «πεντάδα» στον κόσμο αποτελούν –από κάτω προς τα πάνω- αποκλειστικά αφρικανικές χώρες: η Ζιμπάμπουε με μόλις 12,5 χρόνια ευτυχισμένης ζωής, το Μπουρούντι με 14,3 χρόνια, η Τανζανία με 14,4, το Τόγκο με 15,1 και η Μοζαμβίκη με 16,5 χρόνια.
Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 56η θέση με 51,5 χρόνια προσδοκώμενης ευτυχισμένης ζωής κατά μέσο όρο για κάθε Έλληνα. Ο αριθμός αυτός (όπως και για τις άλλες χώρες) προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του μέσου προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα (78,9 χρόνια) επί το βαθμό ικανοποίησης (με βάση διάφορες έρευνες της κοινής γνώμης) και ο οποίος για την περίπτωση της Ελλάδας είναι κατά μέσο όρο 6,3 σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10.
Συγκριτικά, αναφέρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η Ιαπωνία στην 59η θέση, η Τουρκία στην 74η θέση, η Πορτογαλία στην 78η θέση και η Αλβανία στην 121η θέση. Τα νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε παγκόσμιο φόρουμ του ΟΟΣΑ στη Ν.Κορέα (27-30 Οκτωβρίου), η οποία ασχολήθηκε με την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών δεικτών για την μέτρηση της κοινωνικής ευημερίας, πέρα από το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν . Ο δείκτης «Ευτυχισμένων Χρόνων Ζωής» προτάθηκε ως ένας από τους εναλλακτικούς δείκτες.(Δείτε πατώντας
εδώ τον σχετικό πίνακα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share