Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:Η δυναμική δείχνει να μειώνεται.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ:Η δυναμική δείχνει να μειώνεται..

Η δυναμική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μειώνεται.Οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν σαν να κυβερνάει δύο χρόνια και όχι 50 μέρες.Είναι η ανυπομονησία, που οδηγεί τους πολίτες να μη δείχνουν ανοχή, είναι και οι υψηλές προσδοκίες που είχαν από το ΠΑΣΟΚ, μετά την κυβέρνηση Καραμανλή...

Αυτή η μείωση της δυναμικής είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο ξιφούλκησε κατά των κοινοτικών παραγόντων και των κερδοσκόπων με μια φρασεολογία που θύμιζε τον Παπανδρέου της αντιπολίτευσης.
Επικοινωνιακό ήταν το... ξέσπασμά του, για να ξαναζεστάνει τη σχέση της κυβέρνησής του με τους πολίτες. Αυτά που είπε κατά των Βρυξελλών μπορεί να είχαν σημασία όταν ήταν στην αντιπολίτευη, σήμερα όμως μοιάζουν αντιφατικά. Ιδού γιατί:
Κατηγόρησε τού κοινοτικούς ότι έξι χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τώρα ζητάνε από μια νέα κυβέρνηση 50 ημερών να απολογηθεί. Ομως αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι είχε μιλήσει πριν από τις εκλογές με τους Αλμούνια, Τρισέ και Μπαρόζο και είχε εξηγήσει το σχέδιό του για την κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρεις θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπη το είχαν αποδεχθεί; Τώρα γιατί στέλνει απειλητικά μηνύματα; Ποιος θα φοβηθεί ποιον;
Ξιφούλκησε κατά των κερδοσκόπων. Ομως, οι κερδοσκόποι στην ηθική του κέρδους πιστεύουν και όταν προκύπτουν στον δρόμο τους περιπτώσεις σαν της Ελλάδας, δεν τις αφήνουν αναξιοποίητες. Και η όρεξή τους ανοίγει ακόμα περισσότερο όταν ακούνε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει τη μια φορά ότι η οικονομία κινδυνεύει με χρεοκοπία, τη δεύτερη ότι η οικονομία είναι στην εντατική και την τρίτη ότι είναι σε τραγική κατάσταση.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. επειδή έφερε την οικονομία σε αυτό το χάλι και κατέστησε τη χώρα αναξιόπιστη. Εχει δίκιο. Ομως κάνει αντιπολίτευση στην... αντιπολίτευση. Ο,τι ακριβώς έκανε έξι χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ, μια τακτική που στηλίτευε ο Γ. Παπανδρέου. Ο κόσμος ξέρει τις ευθύνες της Ν.Δ., γι' αυτό την έστειλε στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας», που θα 'λεγε ο προηγούμενος Παπανδρέου.
Την ίδια στιγμή υπεραμύνεται της υλοποίησης των προεκλογικών του δεσμεύσεων και της θέσης του ότι την κρίση δεν θα πληρώσουν οι ασθενέστεροι. Ομως αυτές οι δεσμεύσεις του ακυρώνονται αργά αλλά σταθερά.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να μη γίνει και η ίδια μέρος του προβλήματος, πρέπει να δώσει δείγματα γραφής πειστικά και όχι αποσπασματικά. Αν επιμένει στην πολιτική που θεωρεί ότι η οικονομία δεν είναι λογιστικές πράξεις, αλλά χρειάζεται και η κοινωνική διάσταση, ας την εφαρμόσει με συνέπεια και σχέδιο. Αν θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή της δημοσιονομικής πορείας και επανακακαθορισμός η οικονομική της πολιτική οφείλει να το πει καθαρά στους πολίτες.
Δεν μπορεί τη μια μέρα η κυβέρνηση να επιτίθεται στον Γ. Προβόπουλο και την επομένη ο αρμόδιος υπουργός να εμφανίζεται μαζί του σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αν δεν τους κάνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, να θέσουν θέμα παραμονής του. Δεν μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να μην αντιδρά στο πάγωμα των υψηλότερων μισθών του Δημοσίου και μετά, όταν το μέτρο συναντά αντιδράσεις ως ανακόλουθο με τις προκλογικές δεσμεύσεις, να μη βγαίνει κανένας υπουργός να το στηρίξει. Δεν μπορεί να ανοίγει το Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση εξαρχής να προδιαθέτει ότι η μεταρρύθμιση δεν θα είναι μακράς πνοής. Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός πριν ακόμα ψηφιστεί να έχει αλλάξει τρεις φορές.
Οι 50 μέρες είναι λίγες για να κριθεί η κυβέρνηση. Ομως ο χρόνος που έχει στην διάθεσή της δεν είναι απεριόριστος../Πάνος Σώκος.

2 σχόλια:

  1. Ολα καλα.Ουτε σκανδαλα ουτε μπλα μπλα, ετσι δουλευει ενα σωστο επιτελειο, μη βιαζεστε στα συμπερασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τίνα Μπιρμπίλη μέχρι στιγμής είναι η καλύτερη υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Λίγα λόγια και πολύ κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που διορθώνει στρεβλώσεις δεκαετιών και φέρνει πράγματα που σε προηγμένες χώρες είναι αυτονόητα εδώ και δεκαετίες (για αυτό και είναι προηγμένες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share