"Η Οθωμανική Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ", - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

"Η Οθωμανική Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ",

  • "η Μακεδόνικη ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Έλληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε"..

Δ.Δρούτσας στο "Θέμα".
Ο Δημήτρης Δρούτσας μίλησε στο «Πρώτο Θέμα» για την πορεία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για μια ακόμη φορά ο νέος αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών ήταν ξεκάθαρος,χωρίς προσπάθεια στρογγυλοποίησης καταστάσεων,σε αντίθεση με ότι είχαμε συνηθίσει να ακούμε από ομολόγους του τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Για την Τουρκία ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε. Αλλά όχι η σημερινή Τουρκία. Οχι η Τουρκία που παίζει με την ιδέα του οθωμανικού της παρελθόντος. Ο καιρός των αυτοκρατοριών πέρασε. Είναι η ώρα του...ευρωπαϊκού μέλλοντος. Αυτό το μέλλον θέλουμε να προσφέρουμε και στην Τουρκία. Οσο η Τουρκία δεν τολμά να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς όφελος τελικά της δικής της κοινωνίας, η ευρωπαϊκή της πορεία θα συναντά εμπόδια. Εμείς θα τη βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της». Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας , ο αναπληρωτής υπουργός δηλώνει πως «η κόκκινη γραμμή είναι μία και μοναδική - είναι η εθνική κόκκινη γραμμή: μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Εγώ λοιπόν σας λέω ξεκάθαρα: η μακεδόνικη ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Ελληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Δεν θα επιτρέψουμε η τελική ονομασία, όταν αυτή συμφωνηθεί, να μην κατοχυρωθεί πλήρως, αποτελεσματικά και με τρόπο απόλυτα δεσμευτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να μην εφαρμοστεί στο ακέραιο και απέναντι σε όλους».


Αποσπάσματα συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στον Μάκη Πολλάτο για το «Πρώτο Θέμα»

-Δηλώσατε ικανοποίηση από το κείμενο των συμπερασμάτων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι επιτυχία το γεγονός ότι η Τουρκία «παρέκαμψε» την αξιολόγηση χωρίς να υποστεί ουσιαστικές κυρώσεις;

"Η Τουρκία δεν παρέκαμψε την αξιολόγηση, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις και τα «παράπονα» της, όπως και των χωρών που τη στηρίζουν. Πετύχαμε πολύ σημαντικές διατυπώσεις στα συμπεράσματα. Διαγράψαμε την πολύ επικίνδυνη αναφορά ότι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία, κατοχυρώσαμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους να εμποδίσει το άνοιγμα κεφαλαίων, εισαγάγαμε για πρώτη φορά αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που για μας είναι ζωτικής σημασίας. Με την πλήρη στήριξη της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι κεφάλαια που σχετίζονται με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης δεν θα ανοίξουν, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί. Η περίοδος των εκπτώσεων που χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια τελείωσε. Τα πράγματα μπήκαν πάλι στη σωστή τους θέση, και μάλιστα ενώ ξεκινήσαμε από δύσκολη αφετηρία, χωρίς την απαραίτητη και κατάλληλη προεργασία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με το διεθνές κύρος της χώρας χαμηλά λόγω των παραλείψεων και της απουσίας του κ. Κώστα Καραμανλή. Οι στόχοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζουν. Αλλάζει όμως ξεκάθαρα ο τρόπος διεκδίκησής τους. Η Ελλάδα έχει σε όλα τα θέματα που την αφορούν καθαρές θέσεις. Εχει αυτοπεποίθηση. Οφείλει να έχει αυτοπεποίθηση. Με αυτές τις καθαρές θέσεις και με αυτή την αυτοπεποίθηση εμείς αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, στο εξωτερικό ή ακόμα και στο εσωτερικό, να υποσκάψει αυτή την αυτοπεποίθηση."

-Ακούγονται επικρίσεις ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ήταν προσχηματική και ότι οι «27» αγνόησαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που οι ίδιοι είχαν θέσει. Δεν θίγει το ίδιο το κύρος της Ε.Ε. το εξόφθαλμο παράδοξο η Τουρκία να μην αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος του «club» στο οποίο θέλει να ενταχθεί;

"Θα αφήσω λίγο τη διπλωματική γλώσσα για να σας περιγράψω την κατάσταση που έζησα στο Συμβούλιο αυτή τη βδομάδα. Υπουργός μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, που παραδοσιακά λοξοκοιτάει και προς δυσμάς, στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δίνει αγώνα να πείσει την πλειοψηφία των κρατών-μελών που στηρίζουν τη χώρα μας ότι πρέπει να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Να θυμίσω εδώ ότι για τις σχετικές αποφάσεις αρμοδιότητα έχουν οι κυβερνήσεις κι όχι η γραφειοκρατία της Επιτροπής. Αργότερα, ο ίδιος υπουργός αντιπαρατίθεται στο επιχείρημα μου ότι εάν το Συμβούλιο, δηλαδή οι κυβερνήσεις των «27», κλείσουν τα μάτια στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τότε η απόφαση του 2006 που καλούσε την Τουρκία να αλλάξει στάση θα καταντήσει κουρελόχαρτο, όπως κι η αξιοπιστία της ίδιας της Ένωσης. Και εδώ μιλάμε για απόφαση που είχε στηρίξει και η δική του κυβέρνηση. Υποκρισία; Ναι, κ Πολλάτο, είναι. Δεν διστάζω να το πω. Αλλά σε αυτό το γήπεδο παίζουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σε αυτό το γήπεδο πρέπει να φέρουμε το αποτέλεσμα. Και αυτή τη βδομάδα, σας το λέω, πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα."

-Από τις συνεχείς επαφές που έχετε το τελευταίο διάστημα με τους ομολόγους σας εκτιμάτε ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε.; Η Ενωμένη Ευρώπη αντέχει ως μέλος μια «αυτοκρατορική» Τουρκία που παρότι υποψήφια, επιδιώκει να επιβάλλει όρους στους κριτές της;

"Η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε. Αλλά όχι η σημερινή Τουρκία. Οχι η Τουρκία που παίζει με την ιδέα του οθωμανικού της παρελθόντος. Ο καιρός των αυτοκρατοριών πέρασε. Είναι η ώρα του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Αυτό το μέλλον προσφέρει η Ελλάδα στη γειτονιά της. Αυτό το μέλλον θέλουμε να προσφέρουμε και στην Τουρκία. Στην Τουρκία που θα αλλάξει, θα προσαρμοστεί στους καιρούς και θα συμμορφωθεί με τα κριτήρια, θα σέβεται πλήρως τις σχέσεις καλής γειτονίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, το Διεθνές Δίκαιο. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα δει πολλές ανασφάλειες, ελλείψεις, αδυναμίες της Τουρκίας, που συχνά μεταφράζονται σε εύκολες διακηρύξείς. Μπρος στίς ευρωπαϊκές δημοκρατίες, η τουρκική έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Αρμενία ή το άνοιγμα προς τους Κούρδους, για παράδειγμα: ακούσαμε τολμηρές διακηρύξεις αλλά στην πράξη είδαμε περιορισμένη πρόοδο. Μας στενοχωρεί ότι τα μέλη των μειονοτήτων στην Τουρκία συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τι απέγινε η ελληνική μειονότητα στην Πόλη, την Ιμβρο και την Τένεδο; Το 2009, για να διδάξει κανείς ελληνικά στην Τουρκία πρέπει να πάρει άδεια από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι δυνατόν; Ακούμε για θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά όλες οι θρησκευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στην Ευρώπη τα θέματα αυτά τα έχουμε λύσει. Οσο η Τουρκία δεν τολμά να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς όφελος τελικά της δικής της κοινωνίας, η ευρωπαϊκή της πορεία θα συναντά εμπόδια. Εμείς θα τη βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της."


-Στο Σκοπιανό ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Μπορείτε να δεχτείτε τον όρο «makedonski» όσον αφορά στη γλώσσα, όπως φέρεται ότι συζητούσε η τέως υπουργός Εξωτερικών;

"Η κόκκινη γραμμή είναι μία και μοναδική - είναι η εθνική κόκκινη γραμμή: μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Το ΠΑΣΟΚ ήταν που ως αντιπολίτευση χάραξε αυτή την κόκκινη γραμμή. Εμείς τη διαμορφώσαμε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συντάχθηκε μαζί μας στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι το σημαντικό και σε αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στο ότι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει ξεκάθαρη εθνική γραμμή. Αυτό μας δίνει δύναμη - είμαστε ενωμένοι με μία φωνή. Οτιδήποτε άλλο κακώς συζητείται. Κακώς εισήγαγε στίς προτάσεις του ο κ. Μάθιου Νίμιτς το 2005 άλλα θέματα, και, ακόμη χειρότερα, δέχτηκε τότε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να τα συζητήσει. Η συζήτηση αυτή εξυπηρετεί μόνο για να τη χρησιμοποιεί ο κ. Γκρουέφσκι ώστε να εμποδίσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ και την επίτευξη λύσης. Προσπαθεί ο κ. Γκρουέφσκι να μονοπωλήσει την ονομασία Μακεδονία, και μάλιστα με οράματα αλυτρωτισμού, και να υφαρπάξει ένα ιστορικό παρελθόν, το οποίο δεν του ανήκει. Εγώ λοιπόν σας λέω ξεκάθαρα: η μακεδόνικη ταυτότητα είναι μέρος της ταυτότητας κάθε Ελληνα. Δεν τη διαπραγματευόμαστε. Κι αυτό είναι καλό να το ακούσουν όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και στη Νέα Υόρκη και όπου αλλού χρειάζεται."

-Η λύση στο θέμα της ονομασίας πρέπει να ισχύει έναντι όλων και να πιστοποιηθεί με αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων ή το εύρος της να αφορά μόνο τη διεθνή χρήση;

"Για το θέμα του Συντάγματος θα σας πω ένα πράγμα. Δεν θα επιτρέψουμε η τελική ονομασία, όταν αυτή συμφωνηθεί, να μην κατοχυρωθεί πλήρως, αποτελεσματικά και με τρόπο απόλυτα δεσμευτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να μην εφαρμοστεί στο ακέραιο και απέναντι σε όλους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε την παραμικρή ασάφεια. Για την Ελλάδα, η απόλυτη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής erga omnes είναι το ζητούμενο. Εάν αυτό σημαίνει αλλαγή του Συντάγματος, θα επιμείνουμε."

Bookmark and Share