Θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σερβία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Σερβία

και νέα μηνύματα προς ΠΓΔΜ..

ΣTO Βελιγράδι βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός, προσκεκλημένος στην ετήσια διάσκεψη των πρέσβεων της Σερβίας.
Ως «μεγαλόψυχο άνδρα, ο οποίος όποτε η Σερβία τον χρειάστηκε ήταν παρών», χαρακτήρισε ο...
υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Γιέρεμιτς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Σέρβων πρεσβευτών. Καλωσορίζοντας τον κ. Παπανδρέου στη σύνοδο, ο κ. Γιέρεμιτς είπε ότι «η παλαιόθεν επίμονη ενθάρρυνση του σερβικού μεταρρυθμιστικού κινήματος από τον κ. Παπανδρέου βοήθησε στην ειρηνική μας επανάσταση.
Η παρουσία του ως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας μας προσέφερε αδιαμφισβήτητη διεθνή νομιμοποίηση στη νίκη που κατακτήσαμε στις κάλπες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε επίσης ότι ο ίδιος «ως νεαρός ακτιβιστής έτυχε να συντονίζω την άφιξη του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωτεύουσά μας και θυμάμαι τον εαυτό μου να τον περιμένει με ανυπομονησία μπροστά από το Σάβα Σέντερ, όπου έλαβε μέρος το ιστορικό γεγονός εκείνου του δραματικού Οκτώβρη. Ανταλλάξαμε χειραψία και θυμάμαι ότι μου είπε: "Συγχαρητήρια, σήμερα η Σερβία ξεκινά το ευρωπαϊκό της ταξίδι"».

Εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην έγκυρη σερβική εφημερίδα «Νοβόστι» δήλωσε ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της πλήρους ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε. και θα σταθεί στο πλευρό του σερβικού λαού, όσο αυτός θα πορεύεται σε αυτή τη μακρά και απαιτητική φάση», ενώ αναφερόμενος στο σκοπιανό ξεκαθάρισε ότι:

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από τον γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου. Oσον αφορά το θέμα του ονόματος ή θα βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση εργαζόμενοι από κοινού στενά σε πνεύμα συνεργασίας και βοηθώντας τους λαούς μας να έλθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, είτε θα συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις και κάνοντας την εθνικιστική (και ενίοτε αλυτρωτική) ρητορική την καθημερινή πολιτική μας τροφή».

Σχετικά με την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. ο Eλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει προτείνει μια πρωτοβουλία για ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της πορείας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με πλήρη συμμόρφωση με τις ισχύουσες απαιτήσεις και τα κριτήρια της Ε.Ε., ενώ έχει προτείνει και ως συμβολική ημερομηνία το 2014 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους πίεση να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και αν κατά την έννοια αυτή πρόκειται να αλλάξει η θέση της Αθήνας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή επί του θέματος αυτού και δεν θα αλλάξει».εξπρες.

1 σχόλιο:

  1. Για την ιστορία, ο Παπανδρέου είχε υπογράψει σαν ΥΠΕΞ το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share