«Γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

«Γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση.Το δημόσιο χρέος της είναι μικρότερο ακόμη και απ' το γερμανικό.
Δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόβλημα»,

τονίζει ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau σε μια συνέντευξη που λέει τα πράγματα με τ΄όνομά τους.
.
Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η ελληνική οικονομία δέχεται μεγάλες επιθέσεις ο Ζαν Πολ Φιτουσί διευκρινίζει: «Ξεχνάτε πως η βιομηχανία της οικονομίας οφείλει τη διάσωσή της στα...κράτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα. Το οικονομικό βάρος της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 3% της Ευρωζώνης και έχει λιγότερα χρέη από ότι η Γερμανία».

Υπάρχει όμως περίπτωση να υπάρξει ένα ντόμινο τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ρωτά και πάλι η γερμανική εφημερίδα;
«Η ΕΕ έχει συνολικότερα ένα μικρότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και ένα μικρότερο δημόσιο χρέος από ότι οι ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη δεν βλέπω κανένα πρόβλημα».
Λίγο παρακάτω συμπληρώνει :

«Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της μή λειτουργίας της ΕΕ. Στη συνθήκη της Λισαβόνας έδεσε μόνη της τα χέρια της με τη ρήτρα ‘no bail out’ η οποία δεν επιτρέπει μια χώρα να αναλάβει τα χρέη άλλων χωρών - μελών της ευρωζώνης. Γιατί δεν εφάρμοσε κανείς αυτό το δόγμα στις τράπεζες;
Εκεί εφαρμόστηκε αυτό το δόγμα για ένα κλάδο, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του κέρδος και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Από τους Έλληνες απαιτεί κανείς να σφίξουν το ζωνάρι και να υποφέρουν. Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη»..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share