Τα τρία νέα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομικών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τα τρία νέα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν και εγκριθήκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τρία νέα νομοσχέδια στα οποία προβλέπεται απλοποίηση της έναρξης εργασιών φυσικών και νομικών προσώπων, δεύτερον, την εποπτεία.. Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής καθώς και την λειτουργία των τεχνικών παιχνιδιών.

Στις νέες αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης μέσω ΚΕΠ για τις νέες επιχειρήσεις, δημιουργείται εγγυητικό κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης ζωή, αποτέλεσμα των τελευταίων πτωχεύσεων ασφαλιστικών εταιρειών που άφησαν «ξεκρέμαστους» χιλιάδες ασφαλισμένους, και πλέον οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου θα υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τρίτο νομοσχέδιο προβλέπει τον τρόπο και την αδειοδότηση τεχνικών παιχνιδιών, γνωστά ως «φρουτάκια»

Αναλυτικότερα, οι τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

Σχετικά με την απλοποίηση των ενάρξεων εργασιών φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπονται τα εξής:

- η διοικητική απλοποίηση στον τομέα των υπηρεσιών

-η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών. Τα κέντρα αυτά πρέπει να λειτουργούν ηλεκτρονικά και από απόσταση και η λειτουργία τους ανατίθεται στα ΚΕΠ.

-διασύνδεση με το ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών ΙΜΙ που αποτελεί διευρωπαϊκό δίκτυο και λειτουργεί πιλοτικά από 1-1-2009 στον τομέα των υπηρεσιών

Σημειώνεται παρόλα αυτά, ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οι παρακάτω δραστηριότητες:

Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, των αστικών συγκοινωνιών, των λιμενικών υπηρεσιών, ταξί και ασθενοφόρων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρικές και φαρμακευτικές)

Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες

Οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών

Οι κοινωνικές υπηρεσίες

Οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας και

Οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Σχετικά με την εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης το σχέδιο νόμου καταργεί την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) και πλέον οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, δημιουργείται εγγυητικό κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης ζωής καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, έδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης του.

Αυτό θα συσταθεί με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, και σκοπός του θα είναι κατά πρώτο λόγο η διατήρηση και μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση ή σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και όταν αυτό δεν επιτυνχγάνεται, η λύση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και η καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους.

Υποχρεωτικά, μέλη του εγγυητικού κεφαλαίου θα είναι

α) Οι ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα

β) τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών

γ) τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων χωρών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ.

Παράλληλα, προβλέπεται και η διασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων με ποσοστό κάλυψης 100% μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ.

Τεχνικά παιχνίδια

Σχετικά με τα τεχνικά παιχνίδια, προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι

1.τα τεχνικά παιχνίδια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε ειδικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή σε ιντερνετ καφέ που έχουν λάβει άδεια από τον οικείο Δήμο.

2.Η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία των παιχνιδιών αυτών επιτρέπεται με την απλή υποβολή αίτησης από τον εισαγωγέα εγκαταστάτη ή επιτηδευματία προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών του άρθρου 16 του ν. 3229/2004, για εξέταση, χαρακτηρισμό, ταξινόμηση και πιστοποίηση του ψυχαγωγικού παιχνιδιού. Αν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι το παιχνίδι δεν είναι ψυχαγωγικό αλλά τυχερό, επιβάλλει κυρώσεις και απαγορεύει τη λειτουργία του.

3.Στα καταστήματα που επιτρέπεται η λειτουργία των τυχερών παιχνιδιών, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και η είσοδος σε άτομα κάτω των 16 ετών.

4.Για τη εξέταση, το χαρακτηρισμό, την ταξινόμηση και πιστοποίηση κάθε παιχνιδιού καταβάλλεται παράβολο υπέρ του Δημοσίου 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρονικά και 500 ευρώ για τα μηχανικά και ηλεκτρομηχανικά.

5.Για την διενέργεια των παιχνιδιών προκαταβάλλεται ετήσιο τέλος για κάθε θέση διεξαγωγής που διαφοροποιείται ανάλογα με τον πληθυσμό του Δήμου (100 ευρώ για πόλεις μέχρι 2000 κατοίκους και 800 ευρώ για πόλεις πάνω από 50.000 κατοίκους).

6.Απαγορεύεται η εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών– ψυχαγωγικών παιχνιδιών

7.Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου τυχερών παιχνιδιών είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την εφαρμογή των διατάξεων. Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές. Έλεγχοι διενεργούνται επίσης στα πλαίσια των συναρμοδιοτήτων τους και από άλλες αρχές, Δημοτική Αστυνομία , ΥΠ.Ε.Ε.
Bookmark and Share