Λ. Κατσέλη : Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ(;).. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Λ. Κατσέλη : Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ(;)..

Η Λ. Κατσέλη στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ισοτιμία» αποκαλύπτει ότι επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν υποβληθεί από ξένους επενδυτές στο Υπουργείο της, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να...προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον διαθέτοντας τα δικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα.

Αμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, αποτελεί η ανάπτυξη της χώρας, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ και του Hellenic Development Fund, την αξιοποίηση των 10,3 δισ. του ΠΔΕ, αλλά και τη ρύθμιση οφειλών επαγγελματιών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Η κ. Κατσέλη στη συνέντευξή της στην «Ι» αποκαλύπτει ότι επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν υποβληθεί από ξένους επενδυτές στοΥπουργείο της, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον διαθέτοντας τα δικά της στρατηγικά πλεονεκτήματα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα.

Ερ.: Κα Κατσέλη, πιστεύετε ότι θα χρειαστεί και δεύτερη δέσμη μέτρων μέσα στο προσεχές δίμηνο ή η αρωγή της Ε.Ε. θα δώσει τέλος στις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται επί των ελληνικών ομολόγων και στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει στηθεί;

Απ.: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης, που δείχνει το δρόμο προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση. Τα δημοσιονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε είναι πλέον γνωστά και μόνο κάποιος κακόπιστος θα τα θεωρούσε ανεπαρκή για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι τον Ιανουάριο το έλλειμμα μειώθηκε κατά 39% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Ορθά επισημαίνετε, όμως, ότι η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στις αγορές έχει στοιχεία που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι κερδοσκόποι δεν αμφισβητούν πλέον τις προθέσεις ή τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης, αλλά το ίδιο το ευρώ!

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς παραλλήλισε πρόσφατα τα όσα συμβαίνουν στις αγορές με το προ δεκαετίας διπλό κερδοσκοπικό παιχνίδι κατά του Χρηματιστηρίου και του εθνικού νομίσματος του Χονγκ Κονγκ. Θα συμφωνούσα απόλυτα με αυτή τη διαπίστωση: Κάποιοι εξαπολύουν πιέσεις χωρίς λογική και χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά ομόλογα και περιμένουν να κερδίσουν από ανοιχτές κερδοσκοπικές θέσεις κατά του ευρώ. Το ίδιο έχει αρχίσει να γίνεται και με τα ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τίθεται ένα ευρύτερο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξαρτήτως της Ελλάδας: η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήνει το κοινό της νόμισμα έρμαιο στους κερδοσκόπους!



Ερ.: Αρκετά συχνά αναφέρεστε σε κατατεθέντα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Από ξένους ή εγχώριους ομίλους προέρχονται και σε ποιους τομείς και περιοχές αφορούν; Θα ήθελα να είσαστε πιο σαφής γι' αυτό το μείζον θέμα, το οποίο δείχνει αν θέλετε ότι δεν χάθηκε εντελώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα μας.

Απ.: Η Ελλάδα έχει μοναδικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και δεν έχει πάψει να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Κάθε μέρα, μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, προσπαθούμε να άρουμε εμπλοκές, ώστε να υλοποιηθούν από ξένους επενδυτές σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και Πολιτισμού, της Βιοτεχνολογίας και της Πληροφορικής.


Ερ.: Εκφράζονται φόβοι ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Τι απαντάτε στους τραπεζίτες που υποστηρίζουν ότι η πιστωτική επέκταση του 4,9% και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό των χωρών- μελών της Ε.Ε.

Απ.: Δεν έχω ακούσει εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου να αμφισβητεί την αναγκαιότητα λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας! Σας θυμίζω, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιό μας υπερψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προστατευθεί ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας από μια κρίση ρευστότητας για την οποία δεν φέρει ευθύνη. Πιστεύω βαθύτατα ότι δεν πρόκειται για ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, όπως ορισμένοι επιχειρούν να το εμφανίσουν. Η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας το 2009 έπεσε στο ποσοστό που ορθά αναφέρατε, το οποίο είναι πολύ χαμηλό, αν συνυπολογίσουμε τις ενισχύσεις που δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες από το Δημόσιο. Οι οποίες όμως δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις που τις είχαν ανάγκη.


Ερ.: Μπαίνοντας στον πέμπτο μήνα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ παραμένουν ακόμη μπλοκαρισμένα, τη στιγμή που εκκρεμεί και η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι δύο αυτές δράσεις και ποιες οι βασικές διαφοροποιήσεις που σκέφτεστε να θεσμοθετήσετε;

Απ.: Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν πάγωσαν ποτέ. Κάθε μήνα εκταμιεύουμε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και πληρωμές. «Ξεπαγώσαμε» οφειλόμενες χρηματοδοτήσεις σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε πληρωμές που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να εξοφλήσουμε μέσα στο 2010 το σύνολο των οφειλών, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Προωθούμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα διέπει στο εξής τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για απλούστευση, αποκέντρωση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Στόχος μας, η αύξηση της απορρόφησης κονδυλίων από το 3,5% στο τέλος του 2009, στο 15% στο τέλος του 2010. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, πριμοδοτούμε την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Με τις πρωτοβουλίες αυτές δεν θα πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ!



Ερ.: Η μείωση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, συνιστά ένα με- γάλο πρόβλημα για την αναβάθμιση της οικονομίας. Υπάρχουν σχέδια από την κυβέρνηση, ώστε να τονωθούν με κίνητρα οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα και να πειστούν παράλληλα οι τράπεζες προκειμένου να ανοίξουν τη στρόφιγγα των δανείων;

Απ.: Τα βασικά μας αναπτυξιακά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στον προϋπολογισμό του 2010 έχουμε ενσωματώσει ένα αυξημένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση την υλοποίησή του. Ενεργοποιούμε σύντομα το νέο ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και το Hellenic Development Fund, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Για να πραγματοποιηθούν και να μην χάνονται στη γραφειοκρατία με νόμο την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι η προ- ώθηση των επενδύσεων στη χώρα.
Πηγή: Εφημερίδα Ισοτιμία
Bookmark and Share