Μικρή παράταση ...10 ετών στο μονοπώλιο ΟΠΑΠ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Μικρή παράταση ...10 ετών στο μονοπώλιο ΟΠΑΠ.

Την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ κατά 10 χρόνια, το άνοιγμα του διαδικτυακού τζόγου υπό όρους και την εισαγωγή κουλοχέρηδων περιορισμένου οφέλους στο δίκτυο του ΟΠΑΠ (και όχι μόνον) προανήγγειλε ο...διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γ. Σπανουδάκης. Ο τελευταίος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης, που τις τελευταίες ημέρες έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στη μετοχή του Οργανισμού.
Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το μονοπώλιο, σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, στόχος είναι η επέκταση της σύμβασης εκχώρησής του από το ελληνικό Δημόσιο στον Οργανισμό μέχρι το 2030, από το 2020 που ισχύει σήμερα. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος άντλησης κεφαλαίων για το Δημόσιο από τα αποθεματικά του ΟΠΑΠ, που σήμερα ανέρχονται στο ύψος των 700 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ είπε ότι συζητήσεις διεξάγονται, αλλά δεν προσδιόρισε τον χρόνο οριστικοποίησης των αποφάσεων. Ωστόσο, με δεδομένα τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου, εκτιμάται ότι οι αποφάσεις δεν θ’ αργήσουν.
Σε ό, τι αφορά τον διαδικτυακό τζόγο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί το ελεγχόμενο άνοιγμά του στην Ελλάδα, αλλά σε εταιρείες που θα έχουν έδρα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι «εκπέμπουν» διαδικτυακά από άλλες χώρες της Ε. Ε. ή ακόμη και εκτός Ευρώπης, θα σταματήσουν να το κάνουν, μέσω απαγόρευσης της πρόσβασης σε μη αδειοδοτημένους δικτυακούς τόπους που θα επιβληθεί στους παρόχους Internet (OTE, Forthnet κ. λπ.).
Επιπροσθέτως, αναμένεται η απαγόρευση της εκκαθάρισης συναλλαγών από τράπεζες με διαδικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι αναμένει γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Πάντως, ο κ. Σπανουδάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση για εκχώρηση αδειών διαδικτυακού τζόγου αρκετά πρώιμη, γεγονός που σημαίνει ότι οι παίκτες που προσφέρουν σήμερα διαδικτυακά παιχνίδια θα μείνουν μεγάλο διάστημα εκτός ελληνικής αγοράς, προτού εκχωρηθούν οι νόμιμες άδειες.
Για τα «φρουτάκια» (κουλοχέρηδες), η κυβέρνηση προτίθεται να τα προωθήσει τόσο μέσω ΟΠΑΠ όσο και μέσω τρίτων ενδιαφερομένων. Ο αγώνας που καταβάλλεται από την πλευρά του ΟΠΑΠ είναι σε όσους αναλάβουν να προωθήσουν τέτοια παιχνίδια να επιβληθεί κεντρικός έλεγχος ώστε να είναι εμφανές τι ποντάρεται, τι αποδίδεται στους παίκτες και βεβαίως τι φορολογείται. Στην ιδέα αυτή φαίνεται να συμφωνεί και η κυβέρνηση προκειμένου ν’ αποφευχθεί η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος. Οσοι επομένως αναπτύσσουν τέτοια δραστηριότητα θα πρέπει να υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο.
Με τα παραπάνω, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενισχύει ουσιαστικά τις δραστηριότητες του ΟΠΑΠ, με ό, τι αυτό σημαίνει για την πορεία της μετοχής, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει ανακάμψει αισθητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share