Γερμανοί .."σοφοί" προτείνουν την επιστροφή μας στη δραχμή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Γερμανοί .."σοφοί" προτείνουν την επιστροφή μας στη δραχμή.

Επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα προτείνουν τέσσερις Γερμανοί καθηγητές με άρθρο τους στους Financial Times, ως μόνη λύση για να σωθεί η Ευρώπη και το κοινό νόμισμα.

Οι κκ Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty, σημειώνουν ότι για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δημιούργησε τεράστια... εμπορικά ελλείμματα και για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος η χώρα μας θα έπρεπε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 40% κάτι που δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΟΝΕ.

Σύμφωνα με τους καθηγητές η επαναφορά της δραχμής θα βοηθούσε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με αύξηση των εξαγωγών και έσοδα από τον τουρισμό.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας θα εξομαλυνόταν, ενώ παράλληλα θα περνούσε το μήνυμα και σε άλλες χώρες "ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας".

"Η απώλεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη", υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι ενώ η αποβολή αυτής από την ευρωζώνη δίνει έναν τρόπο ώστε να αποτραπεί η μετατροπή ενός δράματος σε τραγωδία, παράλληλα παρέχει και έναν τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση της νομισματικής ένωσης.

Οι εν λόγω καθηγητές ήταν εκείνοι που "έστειλαν" τη γερμανική κυβέρνηση στο συνταγματικό δικαστήριο το 1998 σχετικά με την είσοδο της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Διευκρινίζουν δε, δεν θα διστάσουν να προσφύγουν και πάλι στη δικαστική οδό σε περίπτωση που οποιαδήποτε κυβέρνηση της ευρωζώνης παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα με τρόπο που να αντίκειται στον κανονισμό "no bail-out" της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Το 1998, οι τέσσερις καθηγητές κινήθηκαν δικαστικά κατά της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς θεώρησαν ότι ορισμένες χώρες που εντάχθηκαν στο ευρώ δεν πληρούσαν τους όρους ένταξης και πως εν μέρει είχαν "μαγειρέψει" τα στατιστικά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την ένταξή τους. Ζητούσαν, μαλιστα, από το δικαστήριο να απαγορεύσει στη Γερμανία τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Να σημειωθεί ότι το 1993 το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε ότι, όταν τεθεί σε ισχύ, η ΟΝΕ θα πρέπει διαρκώς να ικανοποιεί πλήρως τους όρους της "συνθήκης σταθεροποίησης" που συμπεριλαμβάνονταν στην απόφαση για τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Γερμανία θα ήταν υποχρεωμένη να φύγει από την ΟΝΕ.

1 σχόλιο:

  1. JANEK SKARZYNSKI/AFP/Getty Images
    Greek Prime Minister Costas Karamanlis speaking at a European People's Party congress in Warsaw on April 29
    Greece: Dire Economic Concerns
    June 8, 2009 2302 GMT
    Greece's economic problems have spilled over into the political arena and are creating concerns for the European Commission.


    STRATFOR


    ((Η κλοτσιά στα πισινά μας είναι θέμα χρόνου))είχα πει τότε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share