"Ας κερδοσκοπήσουμε..κρατικά σώζωντας την Ελλάδα.." - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"Ας κερδοσκοπήσουμε..κρατικά σώζωντας την Ελλάδα.."

Προτροπή Γερμανών οικονομολόγων προς την κυβέρνηση Μέρκελ!

«Ας σώσουμε την Ελλάδα για να κερδίσουμε δισεκατομμύρια!». Αυτή την πρόταση κατέθεσαν προς την κυβέρνηση Μέρκελ οι Γερμανοί οικονομολόγοι Ράινερ Άιχενμπεργκερ και Ντέιβιντ Στάντελμαν, με παρέμβασή τους στο φύλλο της εφημερίδας FAZ.
«Σήμερα, ένα δάνειο της...
τάξης των 30 δισ. ευρώ θα άμβλυνε, άμεσα και μεσοπρόθεσμα, τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσον αφορά στη χρηματοδότησή της και θα διευκόλυνε την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είχαμε να κάνουμε με μια επιχείρηση διάσωσης, αλλά με μια επενδυτική κίνηση, για την ακρίβεια με... κερδοσκοπία», γράφουν.
Σημειώνουν δε ότι το ρίσκο για τη Γερμανία θα ήταν ελάχιστο, ενώ το κέρδος σημαντικό - καθώς, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκιο 3,2% και να επαναδανείσει την Ελλάδα με περίπου 6%. Έτσι και στον βαθμό που θα διασφαλιζόταν η μη χρεοκοπία της Ελλάδας, η Γερμανία θα επωφελούνταν από τη διόλου αμελητέα διαφορά του 3% στα επιτόκια.

Και μια κατ' εξοχήν... γερμανική ανάγνωση της ιστορίας.
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι είναι μύθος το επιχείρημα που θέλει τους Έλληνες να αντιδρούν στον έλεγχο της οικονομίας τους από το Βερολίνο. Κι αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι οι Έλληνες «με την ένταξή τους στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη απέδειξαν ότι ήταν έτοιμοι να εκχωρήσουν σημαντικές αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες». Και δεύτερον, επειδή «μια τέτοια παρέμβαση δεν θα είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία της Ελλάδας» αφού, όπως λένε, τον 19ο αιώνα Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας είχε λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία και της είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share