Άγαλμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στο κέντρο των Σκοπίων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Άγαλμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στο κέντρο των Σκοπίων

..δίπλα σ'αυτό του Μ.Αλεξάνδρου

Αγαλμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού από χαλκό θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων σε σχετικά κοντινή απόσταση από αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τα δύο αγάλματα μαζί με μια...σειρά άλλα -δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν δούμε τελικά και κανένα της... Κλεοπάτρας της Αιγύπου- έχουν παραγγελθεί σε χυτήρια στην Ιταλία, αλλά από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ακολουθείται μια πολιτική συσκότισης.
Αποποιείται το... ιστορικό εγχείρημα και επιχειρεί να εμφανίσει ότι όλα γίνονται με πρωτοβουλία του κεντρικού δήμου.
Ομως, όπως αποκαλύπτουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, η κυβέρνηση είναι αυτή που μέσω του υπουργείου Πολιτισμού θα διαθέσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των αγαλμάτων πάνω από 17 εκατ. ευρώ!

3 σχόλια:

  1. Όταν τελειώσουνε και με την βυζαντινή περίοδο θα περάσουνε στην τουρκοκρατία και θα συνεχίσουνε μέχρι να βάλουνε αγάλματα και για τον Κούδα και τον Γκάλη...
    ...μπορεί και για τον Μαραντόνα(!).
    Θα μου πείτε βέβαια:
    τί σχέση έχει ο τελευταίος με την Μακεδονία.

    Όσοι σχέση έχουνε και οι σκοπιανοί βασικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχε ο μύθος της φερόμενης σλαβικής καταγωγής που στηριζόταν σε βίο του Ιουστινιανού γραφέντα από κάποιον Θεόφιλο που δήθεν υπήρξε διδάσκαλος του αυτοκράτορα. Αλλά ο Άγγλος Bryce στο The life of Justinian by Theophilus στο English Historical Review του 1887, σ. 657, απέδειξε ότι ο βίος αυτός είναι κατασκεύασμα Δαλματού ιερέα του 17ου αιώνα, του Ιωάννη Μάρναβιτς. Τα ίδια λεν και ο Bury στο A history of the later Roman empire, Λονδίνο 1889 τ. Α’ σ. 334, καθώς και ο Diehl στο Justinien, Παρίσι 1901. Σημειώνω ότι οι πλέον διάσημοι Βυζαντινολόγοι και Σλαβικής καταγωγής όπως ο Ρώσος Βασίλιεφ αλλά και ο Σέρβος Οστρογκόρσκι δεν αναφέρουν την «σλαβική» καταγωγή του Ιουστινιανού. Ο πρώτος τον θεωρεί Ιλλύριο ή...Αλβανό ενώ ο δεύτερος ούτε καν το αναφέρει.
    Περισσότερα στο H απάτη για τη Σλαβική καταγωγή του Ιουστινιανού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί ήταν και εκείνος Σκοπιανός;;; και ένα του Michael Jackson θα στήσουν σε λίγο..Michael Jacksonski...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share